И МВР, и Централната избирателна комисия (ЦИК) нямат притеснения относно внесените от "Сиела Норма" допълнителни 228 броя машини за гласуване.

Това стана ясно днес от думите на директора на Главна дирекция "Национална полиция" Станимир Станев пред Нова тв.

На Станев му се наложи да коментира казуса, тъй като вчера председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се усъмни за какво са тези допълнителни машини към поръчаните за вота 1600 и направо отправи обвинения в готвени бъдещи машинации в ущърб на водената от него партия.

"Тези 228 машини са собственост на "Сиела" и са допълнително доставени от тях. ЦИК е информирана и всичко е под неин контрол. Не са сертифицирани, отделени са и няма да бъдат ползвани", обяви днес Станев.

"Според мен няма място за притеснение" - допълни той.

В отговор на въпрос дали е възможно в тях да бъде внедрен манипулиращ вота софтуер, полицейският началник посочи:

"Моето лично мнение е не. Категорично".

Иначе още вчера от ЦИК коментираха, че са наясно с доставката на допълнителните устройства, за което са били уведомени в началото на месеца. По думите на един от говорителите на комисията - Цветозар Томов, устройствата ще се ползват за демонстрации в Армения, Грузия, както и за други дейности. Все пак, ЦИК е поискала от "Сиела" да премести устройствата в друг склад - не при допълнителните 1600 устройства за вота.

Днес директорът на ГДНП обяви и, че към петък са получени 169 сигнала за купуване на гласове, има и 48 образувани досъдебни производства. "Продължава тенденцията (сигналите) да бъдат увеличавани", посочи още.