Въпреки че и МВР, и Централната избирателна комисия (ЦИК) обявиха, че "няма нищо гнило" със складираните от "Сиела Норма" 228 машини за гласуване, държавното обвинение реши да провери казуса, но по сигнал на... доставчика - за неправомерни действия на полицията.

Това става ясно от съобщение на сайта на прокуратурата.

Както Клуб Z писа, вчера председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се усъмни за какво са тези допълнителни машини към поръчаните за вота 1600 и направо отправи обвинения в готвени бъдещи машинации в ущърб на водената от него партия.

От ЦИК коментираха същия ден - че са наясно с доставката на допълнителните устройства, за което са били уведомени в началото на месеца. По думите на един от говорителите на комисията - Цветозар Томов, устройствата ще се ползват за демонстрации в Армения, Грузия, както и за други дейности. Все пак, ЦИК е поискала от "Сиела" да премести устройствата в друг склад - не при допълнителните 1600 устройства за вота. 

Тази сутрин директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Станимир Станев заяви пред Нова тв: "Тези 228 машини са собственост на "Сиела" и са допълнително доставени от тях. ЦИК е информирана и всичко е под неин контрол. Не са сертифицирани, отделени са и няма да бъдат ползвани. Според мен няма място за притеснение". 

А пред БНР пък главният секретар на МВР Петър Тодоров допълни:

"Машините, които са предвидени за изборите на 14 ноември, са вкарани в склада на фирмата, а тези 228 машини не са вкарани в този склад, както беше оповестено, те са били на отделен прицеп, запечатани в метален контейнер. Оставени са извън склада в запечатан контейнер, не са вкарани и омешани с останалите машини, които ще се използват за изборите". Това заяви пред БНР

Така стигаме до днешното съобщение на прокуратурата. В него се посочва, че "в петък, 05.11.2021 г., в Софийска градска прокуратура в късните часове е входиран сигнал от търговско дружество "Сиела Норма", вносител на устройствата за машинно гласуване (СУЕМГ) на предстоящите избори за президент и вицепрезидент и за Народно събрание, насрочени за 14.11.2021 г., в който се излагат твърдения за неправомерни действия от страна на служители на МВР". Какви - не става ясно.

В тази връзка дежурен прокурор незабавно е възложил проверка на ДАНС, която да се извърши в срок до 48 часа. Изискана е и информация от ЦИК. Прокурори са връчили писма на представители на ГД „Жандармерия“-МВР, охраняващи склад на „Карго Партнърс“, с оглед предоставяне на информация, необходима за изясняване предмета на започналата проверка. 

В хода на деня стана ясно, че сигналът на ЦИК всъщност е срещу председателката на ЦИК Камелия Нейкова, заради разпореждане полицията да запечата устройствата. А накрая ЦИК излезе със специално изявление. В него се казва следното:

"Централната избирателна комисия информира, че незабавно след получаване на информация за доставени 228 специализирани устройства за електронно машинно гласуване до склада за съхранение на машините за гласуване в изборите на 14 ноември 2021 г., които не са предмет на договора между ЦИК и „Сиела Норма“ АД , уведоми Държавна агенция „Национална сигурност“.

Централната избирателна комисия не е възлагала закупуване и доставка на тези машини, които са били транспортирани от „Сиела Норма“ АД, заедно с машините, предмет на договора, и след узнаването за тяхната доставка изиска от „Сиела Норма“ АД информация относно тяхното предназначение, собственост и причините, поради които са били транспортирани едновременно с машините, закупени от Централната избирателна комисия, както и пълен опис със серийните номера на 228-те машини.

Очакваме „Сиела Норма“ АД да предостави изисканата информация, а всички компетентни държавни органи – информация за предприетите действия и извършените проверки."