Смърт, глад, мизерия, бягство на инвеститори - така описа днешна България лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който даде пресконференция в централата на партията. 

Той говори за природния газ, за акцията на МВР в Симеоновград, за управлението на здравната криза и дали има банка, както твърди служебният МВР-шеф Бойко Рашков

Гълъб Донев излъга за цената на газта

"Пропагандата на Радев казва, че цената на природния газ намалява с 33 на сто. Питам как независимият регулатор е подчинен на служебното правителство и защо лъжат? Как изчислиха 33 на сто намаление? Според Гълъб Донев цената ще е два пъти по-ниска от европейските пазари - лъжа. След това с открито писмо КРИБ и други организации казаха, че всъщност с 27 на сто е увеличена цената", каза Бойко Борисов.

В същото време служебното правителство на няколко пъти тегли по половин милиард лева дълг и сега готвят пак половин милиард дълг, болниците са пълни, а цените растат, добави лидерът на ГЕРБ.

"Радев ще загуби изборите заради Рашков"

Благодарение на Рашков, Радев ще загуби изборите, заяви Борисов, който дори заплаши да съди вътрешния министър за клевета заради твърдението му, че бившият премиер притежава банка. 

Лидерът на ГЕРБ и водачът на листата на партията в Хасково Делян Добрев опровергаха твърденията, че купуват гласове в областта и по-специално в Симеоновград.

"Единствено са намерени сто лева в джоба на мъжа на кметицата. Това е поръчка и е ежедневие някой в нашата област да бъде репресиран. В с. Писарово са открити списъци с дърва, които кметът раздава, и са намерени в кметството, където им е мястото. Намерени лични карти на починали в кметство - това са лични карти на хора, които кметът трябва да върне на ГРАО", обясни Делян Добрев.

"Кметицата беше първо на ДСБ, после на РБ, след това остана при нас. От това, което знам към момента, те са много притеснени, виждат, че не им се случват нещата, и правят манипулация на изборите", допълни Борисов.

Тома Биков отиде по-далеч и дори се опита да постави диагноза на Бойко Рашков:

"Очевидно министърът на вътрешните работи се намира в симптоми на мозъчна мъгла, които се проявяват при пост-Ковиден синдром или системна злоупотреба на алкохол. Вместо този човек да получи грижа, с него се злоупотребява в предизбона кампания."

ЦИК дала на ГЕРБ машини без техния номер в листата

ГЕРБ е подала жалба до Централната избирателна комисия, заради проблем с машините, които са дали на партията да обучават избирателите как се гласува "2 в 1".

Тестовата листа за парламентарен вот в машината е до 21 номер, а ние сме 32, оплакаха се бившите управляващи.

"Те казаха, че ще променят софтуера и ще ни дадат някой ден нови машини, само че остават 8 дни до изборите. С една дума те казват, че ние не сме в равнопоставено положение с другите партии.

Воят за броенето на квитанциите е защото манипулират софтуера - Радев и няколко приближени на него партии. Не коментирам решения на съда за разписките, ще припомня само, че Пламен Узунов предварително получаваше на телефона си решения на съда", заяви Борисов.

Кацаров прави това, което е критикувал като НПО

Изгоненият от "Пирогов" проф. Асен Балтов, който сега е кандидат за депутат от ГЕРБ, похвали здравния министър Стойчо Кацаров, че с новата си заповед от вчера поправил грешката да се издават зелени сертификати веднага след поставянето на първа игла, а не при завършването на пълния ваксинационен цикъл. Корекцията станала след негодувание на медици и предупреждения от ГЕРБ. 

Балтов заяви още, че Кацаров като ръководител на неправителствена организация е критикувал действия на предишния здравен министър Костадин Ангелов, който той самият предприема в момента. 

"Кацаров прави всичко от политическо-популистична целесъобразност -  това, в което неговият Националният център за обществено здраве обвини Ананиев и Ангелов, защото разкрили легла във всички болници и забавили плановия прием. Хората са казали: "Голям залък лапни, голяма дума не казвай". Свидетели сме, че правят това, което са критикували", каза Балтов. 

Тестове за бащинство на всяко дете ще взривят държавата, предупреди Борисов

Накрая журналисти помолиха Борисов да коментира публикациите за къщата в Барселона, приписвана на него, и изказване на Ивайла Бакалова за незаконно дете на бившия премиер. 

"Нито имам къща в Барселона, нито знам какво е казала Ивайла Бакалова. Знаете ли какви проблеми ще станат в държавата, ако поискат тест за бащинство на всяко дете? - каза Борисов. - Вие може да ме накарате и тест за майчинство да си направя. Аз не ви питам вас какви деца имате, какви са ви връзките, това са си лични неща. Е, на Папи Ханс има две страхотни песни, слушайте ги. Една от тях е "Да си знаел". Като сме глупави, след това си понасяме шамарите от живота."

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ