Специалният пратеник на ООН за Судан Фолкер Пертес съобщи, че преговори са очертали контурите на споразумение за връщане към подялбата на властта в Судан между военните и цивилните, в това число за връщане на премиерския пост на Абдала Хамдок. Пертес обаче подчерта, че е необходимо споразумението да бъде сключено буквално до дни, защото в противен случай има опасност враждуващите страни да втвърдят позициите си, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В интервю за агенцията Пертес обяви за пръв публично "контурите" на евентуалното споразумение, а те включват: връщане на Хамдок на власт, освобождаване на задържаните лица, корекции в някои от натоварените с извършването на прехода в Судан институции, както и назначаване на нов кабинет от технократи.

"Колкото повече се чака, толкова по-трудно ще стане да бъде изпълнено това споразумение и да бъдат направени нужните отстъпки от страна на улицата и на политическите сили", каза в интервюто Пертес, който е специален пратеник на генералния секретар на ООН и ръководител на мисията на организацията за интегриран преход в Судан (УНИТАМС). "За военните също ще стане по-трудно, тъй като натискът да бъде назначено каквото и да е правителство, без значение от надеждността му, ще се увеличи. И позициите на двете страни ще се втвърдят. Говорим за (нужда това да стане до) дни, а не седмици."

"Сега въпросът е готови ли са двете страни да поемат подобен ангажимент. В това отношение все още има някои трудности за преодоляване", каза Пертес пред Ройтерс.

Преговорите на практика са "последната възможност" за военните да излязат от ситуацията с някаква договореност, посочи той и добави, че сред тях изглежда вървят обсъждания дали все пак да не се възползват от това.

ООН координира усилията за намиране на изход от кризата в Судан след военния преврат на 25 октомври, при който водещи граждански политици бяха задържани, а министър-председателят Абдала Хамдок беше поставен под домашен арест.

В телефонен разговор с командващия въоръжените сили на Судан генерал Абдел Фатах ал Бурхан, който преди повече от седмица завзе властта, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш го призова да възстанови преходното цивилно правителство, предаде Франс прес.

Междувременно Бурхан нареди освобождаването нд четирима цивилни министри от сваленото правителство, съобщи държавната телевизия, цитирана от Ройтерс.

Блинкън призова суданските военни да освободят всички арестувани цивилни

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова командващия суданската армия генерал Абдел Фатах ал Бурхан да освободи всички задържани политици и да се ангажира с диалог за възстановяване на гражданското управление, заяви Държавният департамент, цитиран от Ройтерс.

Канцеларията на Бурхан каза, че в телефонния разговор с Блинкън генералът се е съгласил, че е необходимо да се ускори съставянето на правителство в Судан.

Преговорите между суданския министър-председател Абдала Хамдок и лидерите на извършения на 25 октомври военен преврат бележат напредък, заяви източник, близък до премиера.

Друг източник каза, че в Судан скоро може да бъде съставен нов 14-членен суверенен съвет като първа стъпка на военните към създаване на нови преходни институции.

Снощи суданската държавна телевизия съобщи, че Бурхан е наредил да бъдат пуснати на свобода четирима министри от правителството на Хамдок. Това са министърът на информацията и културата Хамза Балул, министърът на съобщенията Хашим Хасабел-Расул, министърът на търговията и международното сътрудничество Али Джидо и министърът на младежта и спорта Юсеф Адам.