Кандидат-депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев подаде сигнал до служебния вътрешен министър Бойко Рашков за синхронизирани действия на министри, зам.-министър, областен управител, нотариуси и ръководители на агенции заради кейовата стена на морския сарай на Ахмед Доган в Росенец.

Според него през последните 5 години, когато кеят нарасна с 3995 кв. м, в незаконното му узаконяване са участвали областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов, министрите на транспорта и регионалното развитие Росен Желязков и Петя Аврамова, заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, директорът на СГКК Бургас и няколко нотариуса.

Ивайло Мирчев задава няколко въпроса на Бойко Рашков, които трябва да доизяснят как в последните години кеят нарасна с 270 метра и как се е оказал собственост на „Хермес солар“ ООД.

„На базата на какви документи и доказателства областният управител на Бургас Вълчо Чолаков актува и деактува пристанището и сменя неговите размери?“, пита Мирчев, който е водач на листата на „Демократична България“ в Бургас.

Той изброява поредица от действия на всички замесени лица, за да се направи опит за узаконяването на кея в периода от 2016 до 2019 г. През юли 2016 г. имотът се отписва от актовите книги на държавна собственост и наличният кей се заличава от кадастралната карта по искане на „Хермес солар“. Следва поредица от съгласувателни действия между редица ведомства, сред които МРРБ, Министерство на транспорта и Министерство на отбраната за специализиран ПУП на местността. 

На 11 октомври 2019 г. регионалният заместник-министър Николай Нанков издава с одобрение на проекта. Четири месеца по-късно началникът на  СГКК-Бургас издава заповед за поправяне на фактическа грешка и одобряване на изменение на кадастралната карта и нанасяне на съществуващия обект в картата, но вече с площ 5838 кв.м. Издадена е и скица за съоръжението. Така се узаконява порастването на кея.

“Налични ли са цитираните документи, доказващи законността на съоръжението, в съставените от областния управител на Бургас актове? Защо АККГ Бургас първо премахва от кадастралната карта съоръжението и после отново го връща, но вече като имот с различни размери и площ? Законосъобразен ли е начинът, по който нотариусът прехвърля кея на частната фирма „Хермес солар“ ООД?”, пита Мирчев, който беше депутат в 45-ото и 46-ото Народно събрание.

Ивайло Мирчев посочва и два нотариални акта със съмнително съдържание, в които са нанасяни поправки. “На базата на какви документи нотариуса е извършил поправка и допълване на посочения нотариален акт?”, пита още той.

“Демократична България” беше инициатор за създаването на комисията “Росенец” в предните два парламента. В тях стана ясно, че само 4 от 18 обекта от комплекса на летния сарай имат разрешения за строеж. Получени бяха достатъчно документи, показващи и доказващи по категоричен начин как свързаната с Ахмед Доган фирма „Хермес Солар“ ООД успява да присвои части от морската акватория на България. Този процес започва през юни 2016 г. и приключва през март 2020 г. с активното съдействие на членовете на две правителства с мандата на ГЕРБ и с министър-председател Бойко Борисов. 

В резултат на медийни публикации, прокуратурата се активира и възложи проверка, която към днешна дата нито е приключила, нито са обявени резултатите от нея.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ