Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Космическият телескоп "Хъбъл" има технически проблеми за втори път тази година, съобщи Engadget. Той е преминал в т.нар. "безопасен режим", в който инструментите му не събират данни.

Инженерите разследват проблема, но вече се работи за „заместник“ на телескопа, който е в орбита около планетата Земя и вижда много по-далече от телескопите на повърхността.

"НАСА продължава да работи за разрешаване на проблем, който е спрял научните операции на космическия телескоп Хъбъл“, коментират от агенцията.

Старият телескоп - изстрелян в космоса през далечната вече 1990 г. - ще трябва да издържи още малко, тъй като заместителят му ще бъде скъп, а създаването му - дългосрочно. 

Проектът е сред една от трите топ-теми според астрономите в проучването сред тях Astro2020, което се прави веднъж на десетилетие и разглежда дългосрочните приоритети в областта. Основно предложение е новият телескоп да бъде с ключови ъпгрейди, с които да може да наблюдава екзопланети - извън нашата Слънчева система - и да установява дали на тях има живот. 

Цената му вероятно ще надмине 11 млрд. долара. Докладът на базата на изследването Astro2020 също така препоръчва в следващите десетилетия да има не един, а поне 4 телескопа в орбита.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.