Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Учени от НАСА са открили три екзопланети (извън Слънчевата система, бел. ред.), на които е възможно да има живот, предаде АП.

Те орбитират в годната за живот зона около близката до нас звезда TRAPPIST-1. Това е ултрастудено джудже, намиращо се на 39,13 светлинни години от Земята по посока на съзвездието Водолей. Учените са използвали космическия телескоп „Спицър“ и са открили, че около звездата обикалят 7 екзопланети.

Температурата на три от тези планети е подходяща, за да може водата да съществува в течна форма.

Най-големи са шансовете за живот на планетата f (виж графиката). Климатът там е достатъчно мек и прохладен, за да може да има вода и органика. Другите планети, които може да са обитаеми, са d и e.

TRAPPIST-1 е по-малка от Слънцето и много по-бледа. Именно по тази причина трите потенциално обитаеми екзопланети се намират в близка орбита до нея. Това означава, че те са постоянно обърнати към TRAPPIST-1 с едната си страна. На едната им половина е постоянен ден, а на другата - постоянна нощ. Между тях има зона на постоянен здрач.

Според учените животът може да се развие в такава среда, а ако планетата разполага с атмосфера, амплитудите между тъмната и светлата й страни няма да е много рязка. Ще има обаче силни ветрове.

Една година на откритите планети продължава между 1 и 13 земни дни. Седемте "сестри" се въртят в много тясна орбита.

Седемте "сестри" имат размери, подобни на тези на Земята. Радиусът им е от 0,7 до 1,8 в сравнение с този на нашата планета. Масата им е от 0,41 до 1,38, т.е. тя е равна или малко по-малка от земната. Това говори или за камениста природа, или за това, че става дума за планети океани.

Проучването на звездната система на TRAPPIST-1 предстои, като фактът, че звездата е сравнително близо, ще улесни значително учените. Повече за екзопланетите ще се разбере с изстрелването на космическият телескоп „Джеймс Уеб“.

Засега НАСА не може да определи дали на тези планети има вода и каква точна е атмосферата им, но в близките години ще има отговор на тези въпроси.

Ключови думи

Коментари

Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Открили са и три царства живи организми

На първата планета - интелигентни нематоди били овладяли силата и градели Нова Република. На втората планета умни пиявици издигнали лозунг "Да! С Че Гевара". На третата, пет групи красиви тении се обявили за обединение и живот в кое да е черво, стига да е топло и да има лапачка.
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Особен форма

на патологичен случай си ти. :)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.