Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков се срещна с лекари и сестри от първа линия в битката с коронавируса в Русе. Това е част от инициативите на проф. Герджиков да получи достоверна и професионална информация какво може да се направи, за да се спасят възможно най-много хора и страната да се справи с пандемията.

Кандидатът за държавен глава поиска становището на медиците какви мерки са нужни, за да излезем от здравната криза и допълни:

"Няма да коментирам как сме стигнали до тук, въпросът е, след като сме вече в това положение, как да излезем от тежката ситуация".

"Тази вълна е много тежка и не знаем дали ще е последна", споделиха преките си впечатления медиците.

Главната сестра на болницата допълни, че медиците са по-подготвени, отколкото с предните вълни, но интензивните легла не стигат, защото пациентите постъпват в крайно тежко състояние.

Проф. Герджиков попита дали хората не трябва да бъдат информирани както за ваксинацията, така и кога трябва да търсят лекарска помощ. Началникът на реанимацията потвърди, че много пациенти постъпват от спешно отделение директно в реанимация:

"Именно тези пациенти са най-обречените, за които се полагат най-много грижи. При всеки загубен живот на пациент не страда само семейството, страдаме и ние като лекари".

Медиците посочиха също, че над 80% от пациентите не са ваксинирани и смъртността при тях е много по-голяма, за разлика от ваксинираните.

Проф. Герджиков напомни, че е нужно не само да има по-активна кампания с достоверна информация, но и да се дава личен пример. Добави, че и той самият е ваксиниран и е помогнал много във всички висши училища да има ваксини още в самото начало.

"Въпросът е, ако българските граждани се притесняват, как да ги убедим? Как да накараме повече хора да се ваксинират и какво друго можем да направим, за да опазим тяхното здраве в тази тежка ситуация", попита той.

Лекарите казаха, че голям процент от хората са неваксинирани, в болничната мрежа в цяла България много бързо се запълват леглата и персоналът вече е на границата на издръжливостта. Според тях не е възможно да се увеличат болниците или медицинският персонал.

Единственото, което може да се направи, е да се ограничи заболеваемостта, а това може да стане само чрез ваксиниране.

"Може би в началото се изказаха противоречиви мнения за ваксините и объркаха българския народ, който по принцип е недоверчив. Но сега би било редно хората да са наясно. Всички статистики, световни и български, показват, че тези, които са ваксинирани, не се разболяват или ако се разболяват, го прекарват изключително леко", коментираха медиците.

Имаше и емоционални изказвания, че е нужно скептиците да влязат за един час в ковид отделението, за да видят пациентите, които се борят за всяка глътка въздух.

"Xopa, вaĸcиниpaйтe ce! Cлeд ĸaтo лeĸapитe, ĸoитo ca нa пъpвa линия и вceĸи дeн ca oчи в oчи cъc cмъpттa, ca вaĸcиниpaни, тoвa тpябвa дa ви гoвopи мнoгo! Hиe cтpaдaмe зa вceĸи изгyбeн живoт и ĸoйтo нe вяpвa, нeĸa дoйдe, дa гo oблeĸa и дa влeзe c нac в бoлничнaтa cтaя, дa види ĸaĸвo знaчи чoвeшĸa мъĸa и cтpaдaниe!".

Teзи, изpeчeни пoчти пpeз cълзи, дyми нa д-p Блaнш Aнгeлoвa, нaчaлниĸ нa Oтдeлeниeтo пo aнecтeзия и интeнзивнo лeчeниe ĸъм УMБAЛ "Meдиĸa" тpoгнaxa дълбoĸo пpoф. Aнacтac Гepджиĸoв.

На въпроса, ако срещнат здравния министър и от тях зависи да поискат нещо, от какво имат нужда най-много – от по-високи възнаграждения, повече апаратура, или нещо друго, медиците отговориха, че апаратурата, с която разполагат, е достатъчна. Заплащането на българските лекари разбира се не е сравнимо с това, което получават техните колеги по света. Но най-важното в този момент е лекарите и медицинският персонал, сестри и санитари, да получат по-голямо доверие и по-голямо уважение от обществото, включително от хората, които са на ръководни места в държавата.

Проф. Герджиков продължава разговорите с лекари от различни специалности, за да събере техните препоръки и да сформира неформален надпартиен кризисен щаб за предлагане на изход от тежката ситуация с коронавируса.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ