Има нещо гнило в Дания, както казва един политик, цитирайки Данте Алигиери. После поправен, че това е Шекспир. 

В Исперих кметът на общината Белгин Шукри преряза тържествено лентата не на детска градина, а на обществена тоалетна.

Русе не остана по-назад. В Деня на народните будители заработи също тоалетна. В съобщението на общината се казва:

„Обществената тоалетна ще функционира за първи път от години. Изцяло сменени са вратите и обзавеждането, стените са боядисани, а видеонаблюдение ще пази общинската собственост от вандали. Трима служители са наети да се грижат за експлоатацията му.“

После следва неясно уточнение. За деца до 5 години и възрастни над 65 – безплатно, за другите – 50 ст. Е, как детето да докаже на колко години е? Ако е на 6 ще го оставите да се напикае ли. Айде, пенсионерът е с памперс.

Но все пак Исперих стои твърдо на върха. Там имаше и девойки в народни носии, които да внесат тържественост, красота и българщина в откриването на тази социална придобивка. 

За пълната картина липсваха само поп с канче и ходжа с ибрик. И както е в шедьовъра на Габриел Шевалие „Клошмерл“, малкото френско градче където откриват градска тоалетна, молят кмета да се изпикае за сефте. За кадем, да им върви по вода.

Само този, който не е изпадал в криза при физиологична нужда, не знае какво блаженство е обществената тоалетна. Тя те спасява от унижението да се удържаш дълго време и да се озърташ къде можеш да се завреш скришом, докато се облекчиш. Особено до автогара, както е в Исперих. 

Неслучайно в съобщението на общината, освен признателност към спонсора, се проявява отчетливо и разбиране към проблема.

“Изразяваме признателност към г-н Иванов за демонстрираната социална ангажираност и за значимия принос, който има за подобряването на живота на местната общност“.

И сега най-важното.

"Тоалетната е изградена в напълно модерен стил, с материали от най-висок клас и е съобразена със съвременните хигиенни и екологични норми. Снабдена е с колектор за затопляне на водата от слънцето, има обособена мъжка и дамска част, помещение за смяна на памперси на деца, пригодена е за хора с увреждания, а пускането и спирането на водата става чрез фотоклетки.“

Божее, Боже! 

Защо автогарите ни са като кенеф, а сега кенефът стана като модерна автогара.

Защо държавата ни не е като модерна тоалетна. Чиста, спретната, модерна. Екологична, хигиенизирана. Да утолява перфектно нуждите на всеки свой гражданин. Независимо дали е малка или голяма. И да знае, че винаги може да разчита на нея, изпадне ли в проблем. 

Защо всички тези екстри се вкарват в една тоалетна, а в държавата се карат кой да пререже лентата.

В хигиената няма нищо лошо. Тя е в основата на цивилизацията. 

В Древния Рим в обществените тоалетни сенаторите, докато са се облекчавали, разисквали проблемите на деня. И почти винаги излизали оттам с решение. Облекчени в прекия и преносен смисъл на думата. Тоалетната е била като парламент.

Нашата държава, за съжаление, е все още е както я показа чешкият модернист Давид Черни. И няма за какво да му се сърдим.

България като турска тоалетна. Композиция на Давид Черни

Всъщност Исперих, в исторически план, не е първи. Даже може да се спори кое е по-тържественото откриване. 

С духова музика в Деня на армията 6 май 2012-а кметът на Видин Герго Гергов открива единствената обществена тоалетна в града. Навръх Гергьовден.

Между крепостта Баба Вида и синагогата. Пак с рязане на лента. Оттам тръгнало шествие до площад "Бдинци“, където са осветени бойните знамена по случай Деня на армията. Ех, лъвове, бдинци.

"Това е социална придобивка, която градът чака от години и вече няма да ни е срам от чуждестранните туристи“, заявил тогава кметът Герго Гергов.

И още малко история.

Кметът на Пловдив Славчо Атанасов открива четвъртата изцяло обновена обществена тоалетна в града.

Тя се намира на "Понеделник пазара" в подножието на Старинния Пловдив. Работи безплатно за пенсионери, майки с деца и хора с увреждания.

Мястото е снабдено с електричество и всички необходими материали, а клиентите ще получават касови бележки за услугата, казват от общината.

Кметът подчертал социалната функция на обновените нужници. И зарадвал пловдивчани, че предстоят ремонти на тоалетните в градината до Дома на младоженците, в парк „Белите брези" и до стадион „Пловдив".

Хора, политици, кметове, общинари, не се излагайте. Режете лентите на детски градини, на нови училища, на булеварди. Градските нужници са ваша грижа, но не и повод за новина и хвалба. Това е все едно на национален конгрес за социалните грижи, кмет да слезе от трибуната за десет минути, после да застане пак, и да каже при включен микрофон – ох, изтропах се, сега вече мога да продължа. 

Този кмет със сигурност е откривал тоалетна в Деня на будителите и на Гергьовден.