Британски траулер е задържан от Франция, а друг е глобен на фона на ескалиращия спор за правата за риболов след Брекзит, съобщава днес Би Би Си.

Според Си Ен Ен Париж също е заплашил да затвори почти всички свои пристанища за британски риболовни кораби сред ескалиращ двустранен спор за риболова.

Френската министърка по морските въпроси Аник Жирарден каза, че корабите са били предупредени по време на проверки край Хавър през нощта.

Тя каза, че екипажът на първия не се съобразил веднага, а на втория не му е било разрешено да лови риба във френски води, така че е бил задържан.

Кабинетът на британския премиер Борис Джонсън заяви, че следи събитията отблизо и иска преговори с Франция и ЕС, но е готов да реагира по подходящ начин.

По-рано министърът на околната среда каза, че "спешно" разследва ситуацията във връзка със задържания кораб - който носи името Cornelis Gert Jan.

Корабът е бил в списък със съдове лицензирани да ловят в европейски води, но по-късно е бил изваден от него по неизвестни засега причини.

Британската фирма корабособственик съобщи, че екипажът ще остане на борда на кораба до освобождаването му, докато капитанът го е напуснал, за да бъде разпитан от френските власти и е получил правно представителство.

Фирмата предупреди, че без „бързо решение“ на спора уловът на кораба може да бъде конфискуван от френските власти и призова правителството на Обединеното кралство да „защити правата на британския риболовен флот“.

Жирарден написа в Туитър, че е установено, че траулерът е ловял риба в залива на Сена без съответните разрешителни.

Министърът каза, че проверките на британските кораби са били рутинни през сезона за лов на миди.

Но тя добави, че те са били предприети и на фона на затягането на контрола в Ламанша, в контекста на дискусиите за лицензите с Обединеното кралство и Европейската комисия.