Около 50-те френски риболовни кораба, които бяха във водите на остров Джърси от тази сутрин, за да протестират срещу условията за риболов, наложени на френските рибари след Брекзит, започнаха да се изтеглят днес следобед от водите около англо-нормандския остров, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Ръководителите в Джърси остават на позициите си, заяви един от участниците в среща на френските рибари с министър от острова. По думите му, сега министрите трябва да се разберат помежду си, рибарите вече не могат да сторят нищо особено.

"Не е работа на рибарите да ходят да правят блокада на Джърси, за да постигнат каквото желаят", изтъкна Димитри Рогоф, председател на регионалния комитет на рибарите от Нормандия. Според него, ако не се постигне успех, министърката трябва да им спре тока.

Във вторник министърката по морските въпроси Аник Жирарден заяви, че Франция е готова да прибегне до ответни мерки, ако британските власти продължават да ограничават достъпа на френските рибари до водите около Джърси, намеквайки за евентуално отражение върху преноса на електричество по подводния кабел, захранващ острова от Франция.

Френски рибарски корабчета край Джърси. Снимка АП БТА

Тази сутрин тя беше още по-категорична, призовавайки британските власти да се откажат от решението си да внасят нови ограничения за достъпа в лицензите за риболов, издавани на френските рибари.

Париж твърди, че миналия петък Лондон е публикувал списък с разрешителни за риболов във водите на Джърси на 41 френски кораба от общо 344 подадени молби. В списъка се съдържат нови изисквания, които не са били съгласувани, обсъждани, нито обявени по-рано в рамките на споразумението за Брекзит, постигнато между Великобритания и ЕС и влязло в сила на 1 януари.

Два британски военни патрулни кораба ще останат край остров Джърси в контекста на спора с Франция за риболова в периода след Брекзит, заяви примиерът Борис Джонсън, цитиран от неговия офис.

Съобщението беше направено по време на телефонен разговор между Джонсън и главният министър на Джърси Джон Льо Фондре, уточни говорител на британския премиер, цитиран от Ройтерс. По думите му двата партрулни кораба ще останат, за да контролират ситуацията по съображения за сигурност.

"Тези маневри не бива да ни впечатляват", заяви пред АФП френският държавен секретар по външните работи Клеман Бон. Той посочи, че е разговарял с британския министър за отношенията с ЕС Дейвид Фрост. По думите му Франция не желае да поддържа напрежение, а да се стигне до бързо и цялостно прилагане на договора (за риболова - бел.р.).

В отговор на изпратените от Лондон два военни плавателни съда, Франция изпрати два патрулни кораба край Джърси, където се стекоха петдесетина френски рибари.
Министърът по морските въпроси Аник Жирарден призова Лондон да отмени ограниченията за достъп до водите край Джърси.

Европейската комисия заяви, че в случая с Джърси не са спазени изискванията на споразумението между ЕС и Великобритания за Брекзит.

Англо-саксонската преса е разгневена, отбелязва АФП. Консервативният таблоид "Дейли мейл" дори сравнява ситуацията с нов "Трафалгар".

Френските рибари осъждат забавянето при издаването на разрешителни за достъп до британски води с близо три месеца, след като бе сключено споразумение за риболова между Лондон и Брюксел. В рамките на това споразумение Великобритания трябва да издаде лицензи за риболова за зона 6-12 морски мили.

Остров Джърси е разположен в Ламанша, на около 23 км от северното крайбрежие на Франция и на 140 км южно от британския бряг.

Властите на острова посочват, че издават нови разрешителни за риболов според търговските спогодби, договорени след Брекзит, които включват нови условия. Това разгневи френските рибари и правителството в Париж, според които новите условия са наложени едностранно и без да бъдат обсъдени и налагат несправедливи ограничения на френските риболовни кораби.