Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Франция огласи списък със санкции, които може да влязат в сила от 2 ноември, ако не бъде постигнат достатъчен напредък в предизвикания от Брекзит спор за риболова между нея и Великобритания. Париж добави, че работи и по втори кръг санкции, който може да засегне електроенергийните доставки за Обединеното кралство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Франция в частност може да затегне граничния и санитарния контрол за стоките, идващи от Великобритания, да не допуска британски риболовни плавателни съдове до определени свои пристанища, както и да засили проверките на камионите, пътуващи от и до Обединеното кралство, заявиха в съвместно комюнике министерствата на морските и европейските въпроси на Франция.

"Подготвя се втори кръг санкции. Франция не изключва варианта да преразгледа електроенергийните си доставки за Обединеното кралство", се допълва в изявлението.

Френските рибари разполагат само с половината от нужните им разрешителни, за да ловят риба в британски води, като според Париж тези разрешителни им се полагат по право след Брекзит, заяви по-рано вчера френският правителствен говорител Габриел Атал, който съобщи, че още днес може да бъде огласен списък с възможни санкции. Някои от тях може да влязат в сила още в началото на другата седмица, ако не бъде постигнат достатъчен напредък, каза той.

"Търпението ни се изчерпва", добави Атал, който подчерта, че една от мерките може да се отнася до френските електроенергийни доставки за Великобритания.

Помолен да коментира ситуацията, говорителят на на британския премиер Борис Джонсън заяви:

"Важно е да се подчертае, че 98 процента от разрешителните за риболов са издадени".

"Продължаваме да работим с френското правителство по предоставянето на още въз основа на доказателствата, които те представят. Както знаете, през последните седмици бяха издадени редица допълнителни разрешителни. Ще продължим обсъжданията си с тях по този въпрос", добави той.

Френският министър на европейските въпроси Клеман Бон заяви отделно от това, на изслушване в парламента на Франция, че Париж може да засили граничните проверки за стоките от Великобритания, ако положението с риболовните разрешителни не се подобри.

"Нашата цел не е да налагаме тези мерки, а да получим разрешителните", добави Бон.

Спорът се върти около издаването на разрешителни за риболов в териториалните води от шест до 12 морски мили от британското крайбрежие, както и във водите около остров Джърси, владение на британската корона в Ламанша.

По-рано тази година напрежението около ситуацията накара Франция и Великобритания да изпратят свои кораби към бреговете на Джърси.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.