Синя зона в София ще е двойно по-голяма, решиха общинските съветници в София днес. 

Управляващите от ГЕРБ-СДС и ВМРО решиха, че от 1 декември в зоната за скъпо паркиране влизат паркоместата между старите граници и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви"-бул."Пенчо Славейков"-бул."Прага"-бул."Христо Ботев"- ул."Позитано"-ул."Марко Балабанов-ул."Добруджански край"-бул."Тодор Александров"-ул."Опълченска"-бул."Сливница"- бул. "Данаил Николаев"-ул."Милко Бичев".

Светлосинята част е новият обхват на Синята зона.

В добавка, работното време на Синята зона се удължава до 20 ч. - с 30 минути по-дълго.

Общо това ще увеличи Синя зона с цели 7226 места, при 5195 досега. Зелена зона също пораства - но само с 550 места в "Зона Б-19".

Една зона се е опълчила на управляващите - района между пл. "Руски паметник" и пл. "Македония", в територията на район "Красно село". И благодарение на районната кметица на "Красно село" Росина Станиславова от "Демократична България".

"Поискахме от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) яснота как се управляват парите от платеното паркиране, но не получихме обратна връзка - дали тези средства ще се вложат за решаване на проблема с паркирането", коментира тя пред СОС. "Решението и в централната част да остане за почасово паркиране, но в кварталите да се въведе учредено право на паркиране. Всеки собственик на имот там да има право на конкретно паркомясто на улицата, за което да плаща абонаментна такса - 40-50 лева месечно."

Според управляващите това ще доведе до напрежение, тъй като тази отсечка е на практика оградена от Синя зона от 3 страни. Според опозицията хората в квартала всъщност са много доволни. 

От "Демократична България" за пореден път попитаха защо с парите от зоните за паркиране не се строят нови подземни паркинги. 

Столичният общински съвет прие и отпадането на безплатния служебен абонамен пред държавни и общинкски институции. Въвежда се правилото броят на платените места да е до 5 на административен адрес. Въвежда се и нов регламент за товаро-разтоварните дейности в центъра - това ще става в пешеходните зони от 23 часа вечерта до 7 сутринта.