Столичният общински съвет прекрати договора с Народното събрание за паркинга на депутатите на площад "Александър Невски" на заседание днес.

От 2007 г. насам НС ползва 105 паркоместа между храм-паметника и оригиналната сграда на парламента. За тях се плащаха скромните 100 лв без ДДС месечно. Сега тези места трябва да станат част от синята зона в центъра на града.

В добавка се отнемат места и от друг паркинг, ползван от депутатите - на площад "Жельо Желев", между бившия Партиен дом и Националната художествена галерия. Там народните представители ще имат само 50 места от 89 досега, и ще плащат значително повече - 650 лв на месец.

Както е обичайно, първоначално идеята дойде от опозицията в лицето на независимия общински съветник Борис Бонев. Управляващите в лицето на ГЕРБ и "Обединени патриоти" обаче отхвърлиха неговите идеи, които включват и намаляване на местата за служебен абонамент на министерства и други държавни структури. 

"Спаси София", гражданската организация зад Бонев, предлагаше и местата за служебен абонамент да се ползват от гражданите извън работно време. 

Мнозинството обаче не подкрепи идеята, а вместо това взе части от нея и ги предложи по-късно.