Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Учени от берлинската клиника „Шарите“ откриха защо някои хора боледуват толкова тежко от COVID-19.

Причина за това е ензим в тялото, който има задачата да деактивира реакцията на имунната система при края на инфекция. Когато човешкият организъм се сблъска с инфекция, имунната система се активира и тя е първият боец на фронта срещу нея. Към края на болестта тялото пуска в действие ензимът TGFs, който намалява активността й и организмът се връща към обичайното си състояние. 

COVID-19 обаче явно успява при някои хора да активира този ензим още в началото на болестта и на практика изключва естествената имунна защита.

Учените, които откриха това, публикуваха резултатите от изследванията си в списание „Нейчър“.

„Учудихме се от тези резултати, защото нито един друг белодробен вирус не действа по този начин“, споделя изследователят от „Шарите“ Марио Витковски.

На практика имунната система се активира и веднага бива изключена заради свръхреакция.

Когато естествената имунна защита откаже, на помощ на тялото идва придобитият имунитет и паметта на Т-клетките. Това обяснява и защо ваксинираните прекарват по-леко заразата и рискът от смърт и усложнения при тях е много нисък за разлика от неваксинираните.

Учените смятат, че откритието им може да помогне за методи на лечението, при което да се влияе върху ензима TGFs в началото на болестта, така че той да не изключва имунната защита. Това ще намали риска от смърт и усложнения.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.