Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

До Коледа смъртните случаи от COVID-19 в България може да станат 7 пъти повече. Тази прогноза направи по 'Нова телевизия" д-р Петър Марков от Училището по хигиена и тропическа медицина в Лондон.

"От 1 месец насам имаме стръмно нарастване на заразените. Преди година по същото време имаше същото рязко покачване. Тогава през ноември започна нарастване на смъртните случаи и до Коледа те станаха 7 пъти повече. Разликата е, че тогава започнахме от ниска база на заразени – около 200 на ден и около 17 починали. А преди около месец бяхме над 2000 заразени и повече от 100 смъртни случая на ден. Ако те станат 7 пъти повече на ден до Коледа, разбирате какво се случва", коментира д-р Марков.

По думите му това е сценарий при липса на контрол или при занижен такъв.

"Надявам се, че властите ще вземат мерки", заяви д-р Марков. "Пикът не е гарантиран кога ще бъде, зависи кога ще се вземат мерки", добави той.

Разпространението на коронавируса в момента е толкова голямо, че може да бъде наложен пълен локдаун на всички, за да се пресече това много стръмно нарастване, а след овладяването на вълната, той да остане само за хората без зелен сертификат, смята експертът.

Д-р Марков отново подчерта факта, че голямата разлика между България и западните държави е степента на ваксинираните. По думите му в страните с висок процент имунизирани, дори да има лека вълна, не умират хора.

"Тази болест протича с много типични симптоми. Изключително важни са първите 7 дни. В тях се развиват усложненията", обясни пулмологът д-р Петър Чипев.

И допълни, че именно в този период пациентът има нужда от лекар, който да го прегледа и успокои.

"Според мен това е отговорът на въпроса защо са препълнени болниците. Очевидно не водим войната правилно", заяви д-р Чипев.

Доц. Христо Хинков, който оглавява Националния център по обществено здраве и анализи потвърди, че има опасност да се стигне до стряскащ брой смъртни случаи на ден.

"Смъртността е мултифакторна, не се дължи само на COVID-19. Това е голям проблем на нашата здравна система", обясни доц. Хинков.

Д-р Петър Марков пък каза, че ако зелен сертификат се издава още след поставяне на първата доза от ваксините, то краткосрочно може да се използва и тестът за антитела.

Според учения обаче не трябва да се сертифицира човек с една доза, нито такъв с антитела.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.