„Според математическите модели ни очаква тежка есен. Това е главно заради ниското ниво на ваксинация у нас.

„Може да достигнем 100 хиляди активни случая, около 17- 18-19 хиляди нуждаещи се от хоспитализация и 1200 нуждаещи се от интензивни грижи”.

Такава прогноза представи по Нова тв в неделя математикът Лъчезар Томов.

Той добави, че важната тема е какво ще се случи след поредния пик на заразата.

„Вълната в Русия започна през юни. Имаше пик през юли, който спада много бавно”, даде пример Томов.

Според него дори и да стигнем пик сега, това не означава, че вълната ще премине, "ще има много дълга опашка, което означава много починали, ако не вземем специални мерки". Томов акцентира, че как ще се развие новата вълна зависи много от действията на хората.

Математикът смята, че сегашните мерки няма да бъдат достатъчни, заради по-високата заразност на този вариант на вируса. "С репродуктивно число 8, даже някои казаха 10, спрямо репродуктивно число 3 преди, това е напълно различен вирус", посочи той. При него при липса на мерки и нисък процент ваксинирани един човек може да зарази 8-10 други.

При сегашния Делта вариант има три пъти по-голям риск от хоспитализация при децата, добави математикът.

По повод началото на учебната година той смята, че в училище учениците и учителите трябва да се тестват минимум три пъти седмично. "Има тестове, които не са инвазивни", каза той.

От локални мерки няма никакъв смисъл, ако регионите не са напълно изолирани един от друг. Всички учители трябва да са задължително ваксинирани, изброи още той какво според него е необходимо за повече сигурност в училище.

„Който не иска да се ваксинира – напуска или отива да преподава онлайн. Когато работиш с хора, имаш не само права, но и задължения. Задължението е да предпазиш околните”, добави Томов.

Математикът уточни, че задължителното ваксиниране трябва да важи за всеки държавен служител.