Четири патрулни кораба от британския кралски флот ще са готови на 1 януари да помагат за защитата на водите на Великобритания за риболов, в случай че преходният период след Брекзит приключи без договор между Лондон и Брюксел за бъдещите търговски връзки между тях. Това съобщи днес британското министерство на отбраната в Лондон, цитирано от Ройтерс.
Има опасения за възможни стълкновения между британски и чуждестранни риболовни съдове, ако не бъде постигнато търговско споразумение, пише агенцията, цитирана от БТА. Съществуващите преходни правила, които дават на кораби на ЕС достъп до британски води, няма да важат след края на тази година.

Британският министър-председател Борис Джонсън предупреди вчера, че е "много възможно" страната му да приключи Брекзит без търговско споразумение с ЕС. Същото потвърди председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Британските власти са готови за ускорена обработка на камиони с бързо развалящи се товари, които са около 100 на ден на пристанищата на страната на Ламанша, предаде днес Би Би Си. Те обаче очакват опашките от камиони да достигнат до 100 километра в началото на следващата година, защото при липса на сделка се връщат граничният контрол и митническите проверки. На ден през тези пристанища сега минават по 7000 тежкотоварни камиона.

Ето как изглежда товарният терминал на Довър днес. Снимка АП / БТА


Британското министерство на отбраната направи обширно планиране и подготовка, за да гарантира, че британската отбрана е готова за широк кръг от сценарии в края на преходния период, заяви негов говорител, цитиран от Ройтерс.
Съдовете от флота, които са с дължина от 80 метра, ще имат право да спират, проверяват и задържат всички риболовни съдове на ЕС, които действат в британската изключителна икономическа зона, която може да се простира на 320 километра от брега.
Лондонският в. "Гардиън" съобщи по-рано, че два морски съда ще бъдат разположени в морето, а други два ще са в готовност, в случай че риболовни съдове на ЕС навлязат в британската икономическа зона.
Консервативният депутат Тобайъс Елуд, председател на парламентарната комисия по отбрана, се отнесе критично към развоя на събитията.
Изправени сме пред перспектива нашата изнесена напред флота да си оправя сметките отблизо със съюзник от НАТО заради правата на риболовните съдове, каза Елуд по радио Би Би Си.
Нашите противници трябва наистина да се наслаждават на това, допълни депутатът. Френски министър каза в четвъртък, че Франция ще компенсира рибарите си и ще вземе други мерки, за да им помогне, ако преговорите за търговска сделка се провалят, в опит да се избегнат сблъсъци в морето.