Поредно напрежение между Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса. Поводът са две решения, взети в петък от Надзорния съвет на Касата.

БЛС обяви вчера, че сезира прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция за незаконосъобразни действия от ръководството на НЗОК по прилагане на законите за бюджета на НЗОК и за здравното осигуряване. Оттам отказват и да подпишат Националния рамков договор.

Пред zdrave.net вчера председателят на БЛС Иван Маджаров заяви, че юристите на съсловната организация са открили "достатъчно основания за незаконосъобразни действия от страна на управителя на НЗОК, включително и опити за подвеждане на членовете на Надзорния съвет" в стенограмите на заседанията на Надзорния съвет на НЗОК от последните месеци.

"Имаме достатъчно обосновани съмнения, че се прави опит да бъдат прикрити около 200 млн. лева от гласуваните от парламента, които трябва да отидат до лечебните заведения за болнична помощ, за първична извънболнична помощ и за специализирана извънболнична медицинска помощ. Това е нарушение на Закона за бюджета", каза той пред БНР.

Според него НЗОК прави опит да заплати за 12 месеца дейност на здравните заведения със средства за 11 месеца:

"Става въпрос за големи суми, които ръководството на НЗОК се опитва да прехвърли за следващата година, но тогава те вече няма да бъдат на разположение на лечебните заведения и не се знае за какво ще бъдат похарчени", каза той без да даде подробности.

Недоволството на лекарския съюз дойде след обявеното в петък допълнително разпределение на спестени 39 млн. лв. месечно между 207 болници в страната, които лекуват пациенти с COVID. За да участват в това разпределение, лечебните заведения трябва да имат поне 10 на сто заети легла. Според съсловната организация, раздаването на пари "на калпак" не е справедливо. Аргументът на БЛС е, че парите на Касата, не са собственост на Надзорния съвет или на управителя на НЗОК не могат да се разпределят без съгласуване.

Съсловната организацията настоя незабавно да ѝ бъдат предоставени разчети за разпределението на средствата по лечебни заведения до края на годината, които да бъдат обсъдени между
ръководствата на НЗОК и БЛС на публична, открита среща, излъчвана онлайн в реално време.

Съгласно Закона за бюджета на НЗОК за 2021 г. неусвоените до 30 септември средства за здравноосигурителни плащания могат да се използват при условия и по ред, определени съвмессигурителни плащания могат да се използват при условия и по ред, определени съвместно от Надзорния съвет на НЗОК и ръководствата на лекарския съюз и зъболекарския
съюз.

Управителят на НЗОК: Има проблем, че мълча и не казвам всичко

„Има проблем, че в момента мълча и не казвам всичките неща. За мен преговорният процес не представлява разговор в една стая с чаша уиски, след това управителят като секретарка да оформя решенията“, коментира управителят на НЗОК проф. Петко Салчев пред бТВ.
 
Той отказа да даде подробности и заяви, че това ще каже на проверяващите, когато "дойдат да го проверяват", но допълни, че "не пие".
 
"Искам ясни параметри на преговорите между БЛС и НЗОК", заяви Салчев.
 
По думите му няма никакъв проблем да бъде изпълнено искането на БЛС преговорите с НЗОК да бъдат публични, дори има предвидена зала за това, която е обезпечена технически.
 
Що се отнася до нежеланието на БЛС да преговаря с него, Салчев заяви, че от гилдията трябва да погледнат нормативната база, защото "председателят на НЗОК не участва в преговорния процес".
 
„Съгласен съм, че парите на НЗОК не са на управителя и на Надзорния съвет, но не са и на БЛС. Това са парите на здравноосигурените лица. По закон разходването на тези средства целесъобразно е във функциите на Надзорния съвет на здравната каса. Всичко друго – начинът на разходването, се договаря с БЛС“, каза още Салчев.

За парите за болниците той обясни, че помощта ще е до 85% от заявената дейност, което беше въведено още миналата година, но и 100% по нова методика при напълно зает капацитет на COVID легла.

Златанов: Разрази се леко раздут и изкуствен скандал

"Вчера се разрази леко раздут и изкуствен скандал по отношение на разпределението на парите на НЗОК.  Аз мисля, че това е малко изкуствена драма. Няма такава. И вчера направих анализ  - няма такова нещо. Днес имаме и Надзорен съвет на НЗОК, за да видим има ли причини за скандала. Има някаква изнервеност на ръководството на БЛС.

То как би могло да обясни, че на последното заседание на НС на НЗОК се взе решение парите в излишък да се разпределят на лечебните заведения, които са разкрили над 10 на сто легла за COVID - 19 от общия капацитет на леглата в болницата. Това е една добра стъпка за тях, заради повишените им разходи", коментира в сряда сутрин пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Според зам.-министъра имало и личен елемент, той посъветва ръкодството на БЛС и на НЗОК да преодолеят егото си. 

"Става дума за около 35 млн.лв. допълнителни и справедливо разпределени средства след решение на целия Надзор на НЗОК. И сега те от БЛС не подписват НРД,  за да могат болниците да си получат парите", поясни още Златанов.

"Не можем да увличаме всички в междуличностни спорове", смята още той.

Още една гореща точка: изписват ли личните лекари безплатни лекарства

По-рано вчера от БЛС опровергаха и изнесената от здравното министерство информация за издаването на безплатни рецепти за лечение на COVID-19 от личните лекари. И призоваха пациентите да не се струпват пред кабинетите им.

"Нашето мнение е, че не е необходимо да бъде подписан договор между Касата и лекарския съюз", настоява Златанов, който оглавява Надзорния съвет на НЗОК. Днес това отново щяло да бъде обсъдено там.

Той добави, че ако от БЛС откажат, откажат. "Ние имаме алтернатива и тя работи", каза Златанов като имаше предвид COVID зоните.

Изписването на безплатни лекарства може да влезе в сила едва след разговори между БЛС и НЗОК, след изчистване на всички детайли и спорни моменти около тази възможност, настоява другата страна.

"Някой някъде е решавал на едно бюро, пък този, който ще го изпълнява, си няма представа. Той просто технически след време да сложи един подпис все едно нищо не е било. Беше заявено, че от петък влиза в сила това решение на надзора. След като няма подписана методика, как ще влезе от петък? Ние някакви фигуранти ли сме там? Дадохме си нашите забележки", каза зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов по "България сутрин" в сряда. 

Той определи това решение като абсолютно неиздържано. 

"Нещата не са толкова прости. Това е една пиар акция, че даваме лекарства на COVID болните. Това идва от провала на ковид зоните и Ковид кабинетите, където първоначално беше обявено, че там ще става въпросното изписване. Те ще бъдат 150, според мен трябва да бъдат 1500, за да поемат всички пациенти. Трябва да бъдат хомогенно разпределени из цяла България. Има цели зони, където такива кабинети въобще не са открити", каза Брънзалов. 

Според управителя на НЗОК обаче и досега личните лекари изписват безплатни лекарства за най-различни болести, при тях минават и лекарствата, които се изписват с протокол. Затова Салчев не разбира реакцията на лекарския съюз.

Според него не съществува проблем: „Досега личните лекари как изписваха безплатни лекарства без преглед? Оправданието, че не желаем да извършим нещо, е винаги добре дошло за някой. Всичко е електронно възможно“, смята той.

Не от сега

Отношенията между ръководствата на БЛС и НЗОК, особено в лицето на управителя проф. Петко Салчев, са в постоянно състояние на напрегнатост, като от лекарския съюз периодично искат оставката на Салчев. Първи разминавания се появиха при масираната проверка през лятото на болниците, които лекуват пациенти с коронавирус и изнесените впоследствие данни за фалшиви клинични пътеки.

Макар конфликтът временно да беше потушен, спорове предизвика и методиката за заплащане на медиците от първа линия, която въведе служебният екип на Стойчо Кацаров. От Лекарския съюз обвиниха Касата в административен тормоз. По-късно лекарски колегии от страната се обявиха против 85% финансиране на лечебните заведения в условия на пандемия и поискаха оставката на управителя на НЗОК проф. Петков Салчев.