"Ако продължим следващите дни с това темпо и се очертае едно високо плато, може би ще имаме възможността да не влезем в локдаун. Но ако нещата продължават да ескалират - имайки предвид повече заразени, повече приети в болница, неминуемо ще се стигне и до локдаун, което е и последната мярка."

Това каза в сряда сутрин пред БНР заместник здравният министър Александър Златанов.

Рекорд на новозаразени от началото на пандемията и над 100 починали. Това показват данните от Единния информационен портал към 27 октомври. В някои от областите заболеваемостта на 100 хил. души за 14 дни премина 1200 души.

Днес Златанов предпочете да не дава точни прагове, при които ще се прибегне към следващи мерки.

"Следим нещата в динамика и ще вземем решението на базата на данните. Няма да конкретизирам точна цифра на хора в болница, за да решим за локдаун, защото следим много параметри - тествани, ваксинирани, капацитет на болниците. Сега с тези много тествания излиза скритата заболеваемост. А резултатът на тези хора, които сега се тестват, ако е положителен, веднага се качва в Единната информационна система и те се карантинират", каза Златанов.

По думите му натискът върху контролиращите органи в момента е огромен, но се пренасочва ресурс. Здравните инспекции наемат доброволци. Имаме над 150 човека в системата на РЗИ, които са извън щата и те сега се включват.

"В момента е трудно да се определи в пика ли сме на вълната или слизаме, но се надявам ние да сме точно около пика и това да е най-тежкият момент на пандемията и да го преодолееме", посочи още Златанов.

Той отрече да има натиск върху здравните власти да не налагат локдаун.

"Президентът е доста загрижен и мисля, че се опитва да ни насърчи да направим необходимото по отношение на мерките. Министърът на здравеопазването също", каза Златанов.

Според него засега мерките били достатъчни.

"Смятам да преминем през тази буря", добави той.

Засега не отпада идеята децата от 1 до 4 клас да се върнат присъствено, ако се създаде добра и безопасна среда в училище.