Българският лекарски съюз категорично възразява срещу начина на разпределение на средствата по актуализацията на бюджета на НЗОК. Това обявяват от съсловната организация в своя позиция, която беше оповестена и по време на разглеждането вчера в Комисията по здравеопазване на НС на актуализацията на бюджета на НЗОК.

Актуализацията беше приета на първо четене както в тази комисия, така и комисията по бюджета.

„Недопустимо е допълнителните 120 млн. лева да бъдат дадени без ясно разпределение по направления и решението за това къде да бъдат насочени да е оставено в ръцете на Надзорния съвет на НЗОК”, категорични са в позицията си от лекарския съюз.

От лекарския съюз напомнят, че в Закона за здравното осигуряване категорично е записано, че средствата от здравноосигурителни вноски се гласуват от Народното събрание по пера. Това би трябвало да се отнася и за средствата, събрани над предвидените в бюджета и планирани за актуализация.

Всички подзаконови нормативни актове: Национален рамков договор, методики, гласувани от Надзорния съвет на НЗОК и др., са пряко свързани със средствата предвидени по отделните параграфи, допълват от БЛС.

„Мотивът за това решение, а именно - динамичната обстановка с пандемията и трудността да се предвиди точно по кое направление колко пари ще са необходими - е несъстоятелен. На прага сме на четвърта вълна, имаме опит, познаваме добре вируса и знаем какви са потребностите на системата. Подобен аргумент не може да бъде оправдание за така направеното предложение”, допълват от там.

От БЛС задават въпроси и дали в предложението за актуализация на бюджета на НЗОК са предвидени средства за замислената от здравното министерство амбулаторна процедура за домашно лечение на болни с коронавирус. Питат в какъв размер са тези средства?

„От предвидената актуализация не става ясно отделени ли са средства за новата амбулаторна процедура за домашно лечение на COVID-19, която подготвя МЗ и в какъв размер са те. Нещо повече: до този момент в БЛС няма постъпило предложение за нея, няма направени разчети, няма зададени критерии, не е ясно и каква е сумата, която ще заплаща НЗОК”, заявяват още от организацията.

И отново подчертава, че има притеснения как ще бъдат изразходвани допълнителните пари за НЗОК.

"С толкова много неизвестни кой ще гарантира справедливото разходване на тези средства? Как и по какви критерии НС на НЗОК ще решава как да бъдат разпределени парите по съответните направления? С липсата на прозрачност и предвидимост относно допълнителния ресурс няма как да бъде осигурено спокойствие за работещите в системата. А то е фундаментално за медиците в условията на пандемия."

В позицията се засяга и темата за новата методика за плащане на медиците на първа линия. Вече имаше протести по този повод от спешните медици.

"Несигурност има и по отношение на парите за първа линия по Методиката за определяне размера на сумите, заплащани от НЗОК, за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка. Още с влизането ѝ в сила до БЛС бяха изпратени редица сигнали за неясни моменти в нея и проблеми при тълкуването ѝ. На 5 август поискахме да бъде подписано съвместно указание между БЛС и Надзора на НЗОК, за да могат те бъдат изчистени. Близо месец по-късно - указание все още няма, а проблемите се задълбочават. Повече от месец БЛС очаква от НЗОК и Анекса за увеличението на цените на COVID пътеките, но и той липсва”, посочват от БЛС.

От БЛС не пропускат да напомнят, че "всичко това се случва на фона на лавинообразното увеличаване на заболелите от COVID и поредната жестока битка, която колегите водят без да им бъде осигурено спокойствие и сигурност".

"Български лекарски съюз призовава народните представители да се съобразят с мнението на съсловието и да не приемат в този вид актуализацията на бюджета, която предвижда допълнителните 120-те млн. лв. да бъдат разпределяни с решение на Надзорния съвет на НЗОК без яснота за какво ще бъдат разходвани. 

Настояваме за ясно разпределяне на предвидените средства между ПИМП, СИМП, МДД, БП, лекарствени средства т.н.  между първо и второ четене на Законопроектът за изменение на бюджета на НЗОК. В противен случай има реална опасност постигнатият баланс между разходите за медицински дейности и лекарствени средства да бъде нарушен. 

Настояваме още и в най-кратки срокове да бъдат изчистени всички спорни моменти по Методиката за определяне размера на сумите, заплащани от НЗОК, за работа при неблагоприятни условия  и да бъдат гарантирани договорените средства за медиците от болнична и извънболнична медицинска помощ", завършва позицията на БЛС.