Сигналът до Костадин Ангелов

„Преди малко получих много любопитен сигнал (прилагам снимка на писмото). Той е свързан с обявената по-рано информация, че България ще купи тестове „близалка” за 13 милиона лв., за изследване на деца преди да влязат в класните стаи.

В мейла се твърди, че се подготвя кражба на тези 13 милиона лева. Фирмата, която щяла да спечели поръчката за тестовете със слюнка, тип „близалка”, била вече избрана. Конкурсът щял да бъде нагласен. Споменава се и за комисионни. 

Предварително договореният победител била фирма “Лизоформ България”.

Това написа в профила си във фейсбук бившият министър на здравеопазването и водач на листата на ГЕРБ-СДС във Велико Търново за изборите на 14 ноември проф. Костадин Ангелов.

Той допълва, че е направил проверка в Търговския регистър, която показва, че половината от споменатата компания е собственост на „бивш министър на здравеопазването на Северна Македония.“

„На страницата на МОН има утвърден от просветното министерство списък (https://www.mon.bg/bg/101043) на антигенните тестове със слюнка тип “близалка”. В него е поместен китайският продукт, който фирма „Лизоформ България“ предлага. Любопитното е, че техният тест е за професионална употреба. С други думи - вземането на пробата, нейната обработка и последващото отчитане на резултата трябва да се извърши от медицински специалист“, пише още проф. Ангелов.

И допълва, че „Кацаров и Денков обявиха, че за тестване на учениците ще разчитат на учителите да взимат проби.“

„С огромен интерес ще следя дали именно това дружество ще спечели конкурса на МЗ. Все пак имаме 13 милиона причини за това“, завършва бившият здравен министър.

Накрая има и послеслов:

„Служебният министър на здравеопазването Кацаров обеща, че до края на деня ще бъде обявена процедура за купуване на тестове тип „близалка”, за да могат децата да се върнат в клас възможно най-скоро.

Вече минава 18:00 ч.  Процедура НЕ е обявена. С други думи - събирането на оферти за тестове „близалка” се отлага за друг ден.“

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ