Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Германската канцлерка Ангела Меркел получи днес европейската награда "Карл Пети" за 2021 г. на церемония в кралския манастир Юсте в Испания, предадоха ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА.

Отличието беше връчено от испанския крал Фелипе Шести. На церемонията присъстваха също така испанският министър-председател Педро Санчес и германският посланик в Испания Волфганг Долд.

Меркел беше удостоена с наградата заради своята дейност в служба на европейското единство, каза Гилермо Фернандес Вара, който ръководи правителството на испанската автономна област Естремадура и е президент на фондация "Европейска и ибероамериканска академия на Юсте".

Фелипе Шести заяви, че наградата отива при личност, която винаги е изпреварвала своето време. По думите му германската канцлерка винаги е подкрепяла конструктивните решения и е търсила компромис, съдействайки за европейското единство и за близките отношения между Испания и Германия.

Меркел, която приключва своето управление, призова европейските страни да преодолеят различията си.

"Европа е силна само дотолкова, доколкото е единна", каза тя в реч при получаване на отличието.

Канцлерката предупреди, че в Европейския съюз действат сили, предизвикващи разделение, и призова за по-голямо единство в Европа.

"Нека не се заблуждаваме: в ЕС вече от няколко години действат центробежни сили", каза Меркел.

Според нея подобни сили се появяват, когато ЕС не успява да изпълни своите обещания и се допуска социалните и икономическите различия да се увеличават твърде много.

По думите й ЕС би имал проблеми, ако националните интереси бъдат поставени над общия успех на общността.

Тя заяви, че единството е от значение и при съперничеството със сили извън ЕС.

"Как ще се справим с възхода на Китай като икономическа, политическа и военна сила... зависи до голяма степен от това дали Европа наистина говори в един глас", заяви Меркел.

Фондация "Европейска и ибероамериканска академия на Юсте" присъжда наградата от 1995 г. През 2006 г. тя беше връчена на бившия германски канцлер Хелмут Кол.

Карл Пети, император на Свещената Римска империя, е живял в манастира Юсте в Естремадура след своята абдикация през 1556 г. до смъртта си през 1558 г.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.