Кои са най-големите предизвикателства пред Министерство на външните работи (МВнР) за организирането на вота 2 в 1 на 14 ноември? Изпращането на машини за евентуалния втори тур на президентските избори, членовете на секционните избирателни комисии, липсата на активна регистрация за гласоподавателите, допълването на списъците в последния момент.

Това е картината, която очерта днес постоянният секретар на министерството и отговорник за организацията на вота зад граница Иван Кондов. Някои от описаните от него проблеми не само не са нови, а са направо системни. И остават все така нерешени и от депутатите - с изменения в Изборния кодекс, и от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Първо Кондов отчете: ще има 671 автоматично открити секции (според изискванията на ИК за брой гласували на предходните избори), като прогнозата на МВнР за общия брой секции е за 760 в 68 държави. В около 200 СИК ще има машини - 360 устройства (на места ще се поставят по две - там, където секциите са по-големи - за да не се бавят избирателите, които трябва да гласуват и за парламент, и за президент).

В сравнение с вота през юли, когато бяха подадени над 70 000 заявления за гласуване зад граница, сега те са около 56 000. Това се обяснява с автоматичното разкриване на СИК. Тоест, избирателите знаят, че ще има секция и не подават предварително заявление. Което обаче затруднява Външно, по-точно членовете на комисиите, защото така няма предварителен списък на избирателите и те се дописват на ръка, което бави и процеса. Отделно, Кондов отново призова ЦИК да вземе предварително решение за декларацията, която се от избирателя - че не гласува другаде. Тази декларация е вечен проблем, тъй като създва напрежение, особено в секциите в Турция - трябва ли да е предварително попълнена или на място. А проблем създават най-вече пратениците на партиите - заради това може ли избирател, който не може сам да си попълни декларацията, написана на български език, да гласува за органи на власт в България. И ако декларацията не е попълнена на място, то тогава кой я е попълнил и организиран вот ли е това.

В този смисъл днес Кондов призова избирателната комисия да вземе решението предварително, а не както обикновено в деня на самия вот, когато конфликти по места вече са създадени.

Машините

Машините за втория тур обаче са основното предизвикателство пред Външно. По думите на постоянния секретар от ЦИК обмисляли за втория тур да се пратят нови устройства, вместо само хора, които да пренастроят софтуера. "Ще бъдем изправени пред една много голяма трудност. Притеснява ни, че ЦИК обмисля варианта вместо нов софтуер да се пратят нови машини от тук. Това е изключително голямо предизвикателство", обяви Кондов.

И призова ако това ще се случва, сто да стане най-късно на 16 ноември. И допълни, че има специфики по логистиката за всяка страна - както по отношение на COVID-19, така дори и с очакваните зимни условия и с факта, че ще е уикенд.  Кондов предупреди, че при забавяне, министерството вероятно няма да може да достави машини във всички СИК, като тук не става въпрос даже за доставка в дипломатическите представителства, а по места.

Само по себе си това пък е обвързано с обявяването на резултатите в България. Т.е., за да стане както МВнР иска, то данните за президентския вот трябва да са обявени официално в максимално кратки срокове.

От ЦИК коментираха неофициално, че е възможно на втория тур да се гласува и с хартиена бюлетина - според хипотезата в ИК за форсмажор.

Членовете на комисиите

Проблем за Външно са и членовете на секциите, излъчени от партиите. Кондов призова те да направят номинациите си максимално рано и сподели за често срещан казус - излъчват лица за СИК, които обаче не знаят за това и после се налагало МВнР да ги издирва. Той очерта и друг вечен проблем - че на общностите зад граница не се придава необходимата тежест. Те помагат в организацията на вота, в т.ч. с логистика, а после са пренебрегнати като членове на СИК за сметка на партийните пратеници.

От министерството призоваха още този път ЦИК да даде пълни, подробни, точни и ясни методически указания към членовете на СИК, за да няма отново обърквания и да трябва МВнР да отговаря на въпроси, които не са от негова компетентност.

Призоваха и за изпращането на обучени хора за комисиите.

Проблем също така ще е и безмисленото отваряне на секции в гръцките курорти, където през юли такива имаше само ащото много почиващи българи бяха предварително заявили, че ще гласуват там. 

На финала Кондов обобщи, че вече е време законодателят да помисли за въвеждането на дистанционно гласуване, както и на активна регистрация за чужбина.