Облекчения за бизнеса, най-вече за малките и средни предприятия (МСП), чрез държавна помощ, целенасочена подкрепа за потребителите и намаляване на енергийните такси.

Това е една от мерките, които страните членки на ЕС могат да предприемат в рамките на съществуващите регламенти, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя говори пред Европейския парламент в Страсбург на дебат, посветен на започващата утре в Брюксел днудневна среща на ръководителите на държавите членки.

20 държави вече са предприели тези мерки, изтъкна Фон дер Лайен, без обаче да споменава имена.

Изказването й бе посветено изцяло на цените на енергията, които неимоверно скочиха през последните месеци. Тя не засегна другите теми, които ще се обсъждат на Европейския съвет, но ги изброи – подсилващите ваксини срещу COVID-19, Афганистан, Беларус.

И макар да не каза и дума за Полша, със сигурност тази тема според наблюдатели ще засегне другите, особено след вчеращния сблъсък в ЕП между Фон дер Лайен и полския премиер Матеуш Моравецки.

„Приоритетът ни е да помогнем на уязвимите семейства и бизнеси“, каза председателят на ЕК по отношение на краткосрочните мерки за справяне с ценовия шок.

Фон дер Лайен повтори причините за поскъпналите цени – дългата и сурова зима, необичайно сухото и горещо лято в цялото Северно полукълбо, повишеното търсене в целия свят заради възстановяването от пандемията.

Преди две седмици в пленарната зала в Страсбург това направи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

„Има обаче нещо специфично в европейската ситуация. Докато от „Газпром“ спазваха дългосрочните си договори с нас, оттам не отговориха на повишеното търсене, както направиха в предишните години. Днес Европа твърде много разчита и е твърде зависима от вноса на газ“, каза Фон дер Лайен.

Тя посочи, че в момента ЕС внася 90 на сто от потребявания газ. Това го прави уязвим и отговорът трябва да бъде диверсификация на доставчиците.

Същевременно обаче трябва да бъде запазена ролята на природния газ като преходно гориво и да бъде ускорен преходът към чиста енергия.

„Европейският зелен пакт в средносрочен и дългосрочен план е стълбът на енергийната независимост на Европа“, категорична бе Фон дер Лайен.

И припомни, че днес производството на слънчева енергия е 10 пъти по-евтино, отоклкото преди десет години. А вятърната енергия, която по дефиниция е по-несигурна, е  поевтиняла с 50 на сто за същия период. Тези два акта, по думите на председателя на ЕК, показват, че преходът към чиста енергия е от жизнена важност за нашата устойчивост към енергийните ценови шокове.

Илхан Кючюк иска колективен договор за цените на доставките

Българският евродепутат Илхан Кючюк предложи да бъде сключен колективен договор за цените за газовите доставки.

Това според него би могло да бъде част от европейския подход за справяне с настоящата криза. Този подход трябва да включва общи мерки за излизане от ситуацията. Не е необходимо да бъде обвиняван Зеленият пакт, нито пък да бъдат вземани индивидуални решения.

Кючюк призова да се помисли по-дългосрочно за справяне с кризата.

„Цифрите са шокиращи. В някои страни членки цените на електроенергията са три пъти по-високи в сравнение с нивата им преди година“, отбеляза евродепутатът от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).