Френският президент Еманюел Макрон изрази пред полския премиер Матеуш Моравецки безпокойство от решение на полския Конституционен съд и го призова да обсъди с Европейската комисия намирането на решение, съвместимо с европейските принципи, съобщи канцеларията на Макрон, цитирана от Ройтерс.

Френският държавен глава се срещна с Моравецки на летището в Брюксел, пристигайки за европейска среща на върха, на която се очаква лидери от ЕС да се конфронтират с Полша заради решението на полския съд да отхвърли върховенството на европейското законодателство.

Полският министър-председател Матеуш моравецки заема мястото си на масата на Европейския съвет в Брюксел днес. Снимка АП / БТА

Моравецки днес заяви, че Варшава няма да се поддаде на "изнудването" от централните институции на ЕС, които си присвояват правото да вземат решения за правомощията на страните членки, включително за националната сигурност.

При пристигането си за срещата на 27-те национални лидери на ЕС, Моравецки каза, че въпреки всичко ще търси решения на продължаващите спорове на Варшава с блока. Конфронтацията рязко ескалира, след като на 7 октомври най-висшата съдебна инстанция в Полша постави под въпрос върховенството на европейското законодателство над националните, оспорвайки ключов принцип на интеграцията.

БТА