Правосъдният министър Янаки Стоилов подкрепя кандидатурата на съдия Галина Захарова за председател на ВКС. В момента тя е заместник-председател на институцията.

Захарова беше издигната от Пленума на върховния съд с впечатляващите 83 от 84 гласа (последният е бил нейният и не е гласувала, б.р.).

Пред медиите днес Стоилов коментира, че тя притежава всички небоходими качества, за да оглави ВКС, в това число кандидатурата й отговаря на всички изисквания и стандарти.

Стоилов заяви още, че при това положение не вижда причина да издига своя кандидатура за поста. Той не намира проблем в това, ако кандидатурата на Захарова остане единствена, предаде БТА.

Както Клуб Z писа, Стоилов обяви, че няма да издига "свое" предложение, освен ако не се появи такова - подкрепяно от обществеността и правната общност, което да бъде пренебрегнато от ВСС. Както е известно, 17 гласа са нужни за нов председател на ВКС в Съвета, който обаче е доминиран от монолитно гласуваща сплотена прокурорска квота, плюс представителите на парламента.

Стоилов коментира и проваления избор за членове на ВСС от преди няколко дни, когато в Общото събрание на съдиите се включиха само една четвърт от тях. Той призова да не бъде подценявано ниското доверие към ВСС, довело до ниското участие в Общото събрание.

Стоилов припомни, че в предишния парламент вече е започнала дискусия за промяна в Закона за съдебната власт в частта за формулата, по която се конституира ВСС.

По повод делото в ЕСПЧ, с което съдия Мирослава Тодорова осъди България, Стоилов призова политиците да си дават сметка, че и в най-силните си позиции трябва да се съобразяват с правото. Проблемът е, че тези решения от Съда в Страсбург идват късно и не засягат статуса на хората, заради които са започнали.

По-късно днес министър Стоилов се срещна и със съдии от самия ВКС. Както е известно, върховният съд пръв обяви, че няма да ползва наложената от Висшия съдебен съвет "на ура" Единна информационна система на съдилищата.

"Основният проблем е, че е необходим преходен период от класическото осъществяване на правосъдието чрез делата - както са били на хартиен носител, и преминаването към електронна форма.

И тук не става дума просто за няколко месеца. Не и за един отдалечен хоризонт, но за няколко години", обяви Стоилов пред медии след срещата.

Той е обсъдил и "нетърпимото" по думите му положение с конкурсите за повишаване в системата, които в момента се точат с години.