Ваксиниране за централна администрация, състояща се от около 100 000 души (при около 400 000 заети в целия обществен сектор, в т.ч. учители, полицаи и др).

Такава идея се обсъжда в Министерския съвет. В момента чиновниците са изключени от заповедта на здравното министерство, с която от днес достъп до голяма част от обществените места имат само хора със зелен сертификат, такива преболедували коронавирус през последните шест месеца, или които се тестват непосредствено преди това. Това изключение за администрацията, разбира се, предизвика масово недоволство.

В студиото на Нова тв зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров обясни, че това решение е било взето, за да не останат гражданите необслужени по отношение на административните услуги. Но има идея да се даде гратисен период - от две до четири седмици за централната администрация да си постави поне по една доза ваксина. Става въпрос за лицата, които "имат досег с други хора".

Тази идея обаче била на ниво обсъждане с ресорните министри поради спецификите на всяко отделно ведомство. 

Що се отнася до учителите, Петров изрази становището на просветното министерство - че оттам имат желание педагозите да са имунизирани.

След него в студиото бе и самият образователен министър Николай Денков.

"Не може да се въведе от днес за утре, защото ще останем без учители. Но и при гратисен период, това трябва да се изговори със социалните партньори", посочи той.

На въпрос защо все децата, които от днес са на дистанционно обучение в най-заразените общини, са първите в "локдаун", министърът отвърна:

"Защото хората слушаха грешните съвети. Ако се бяхме  ваксинирали, сега всичко щеше да бъде отворено".

 
Очаква се решение днес децата в още няколко общини в Стара Загора да минат на онлайн обучение.