Опашки за тестове за COVID-19 се извиха тази сутрин пред столичните болници, като стотици от чакащите са медицински лица, които трябва да отидат на работа, но нямат зелен сертификат.

Oгромна опашка пред най-голямата спешна болница "Пирогов" показа и Нова тв.

Видимо изнервени, лекари и медицински сестри разказаха как са преболедували инфекцията, имат високи нива на антитела, но тъй като сертификатът за преболедуване важи само за шест месеца назад, а нивата на антитела не се признават, сега се налага да се редят на опашка, за да отидат на работа. Някои се заканиха, че ако това продължва така, ще излязат в отпуск.

"Как министерска заповед ще ограничи заразата като затвори местата където хората се лекуват?!", недоумява шефът на COVID отделението доц. Петър Атанасов.

По думите му от неговите пациенти няма нито един, който да е бил заразен повторно с коронавирус - т.е. наличието на антитела означава траен имунитет. Атанасов попита още защо ако целта на ваксинирането е да се изградят антитела, не се признават вече изградените такива.

Проблем обаче е, че в центровете за тестване се редят както хора със симптоми на болестта, така и здрави, които просто трябва да отидат на работа и потоците се смесват.

Пред БНТ пък столичният зам.-кмет Дончо Барбалов призова за да се признават нивата на антитела, за увеличаване на срока за валидност на сертификата за преболедуване, както и на работа да се допускат и хора без пълен имунизационен цикъл, но започнали такъв.

Паралелно, пак по Нова тв, зам.-министрът на образованието Димитър Петров заяви позицията на министерството - тя остава непроменена. Антитела не се признавали никъде в ЕС, че и в САЩ и не можело ние в България да въвеждаме нови правила "на своя глава". Можело обаче заповедта на министъра да се разхлаби в посока на това да се признава започването на имунизационния процес, още повече че повечето от желаещите тепърва да се ваксинират избират еднодозовата "Янсен". Опашки и днес има и за ваксинация.

Болниците обаче не бяха единствените, които трябваше масово да тестват служителите си преди те да отидат на работа. Подобна бе картината и пред някои големи търговски обекти, като столичнен мол на бул. "Цариградско шосе" например.