Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

От 21 октомври (четвъртък) всички ученици в общини с повече от 750 болни от COVID-19 на 100 000 ще се обучават онлайн. Към момента това са София град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник.

Това стана ясно в късния следобед в сряда, когато министърът на образованието и науката проф. Николай Денков най-накрая издаде заповед. От МОН уточняват, че тя съответства на разпорежданията на министъра на здравеопазването от 19 октомври т.г.

От просветното министерство са предложили на МЗ да удължи с два дни присъственото обучение за предучилищните групи и класовете от първи до четвърти клас в столицата и в споменатите общини с висока заболяемост. Аргументът - че родителите на малките ученици имат нужда от време, за да организират грижата за децата си вкъщи по време на занятията от дистанция.

"До 16 часа днес в МОН не беше получено съгласие от МЗ. Поради тази причина министър Николай Денков издаде заповед за онлайн обучение от утре за всички ученици в София град и засегнатите общини", се подчертава в съобщението от министерството на образованието.

Чакането за родителите на ученици в засегнатите общини продължи цял ден. Заповедта на МОН се бавеше с обяснението, че трябват официални данни от РЗИ- София за 14-дневната заболеваемост в столицата. Това обясни отново и след заседание на МС самият министър Денков. Данните са в Единния информационен портал още от сутринта, но явно те не са достатъчни за просветното ведомство.

По-късно от щаба в София дойде чаканата информация, огласена от шефа на РЗИ д-р Данчо Пенчев.

812,66 на 100 хил. души е 14-дневната заболеваемост от COVID-19 в столицата, съобщи в средата на деня той. Заразяванията прехвърлят 750 на 100 хил., което, според заповедта на здравния министър, означава, че учениците трябва да минат в дистанционен режим на обучение.

Предложението на властите в София обаче беше малките ученици - от първи до четвърти клас, да останат на училище до края на седмицата и от понеделник - дистанционно. Останалите да минат онлайн още от утре.

Актуалните данни за ситуацията в училищата в София сочат още: 4% са карантинираните в начален етап на обучение, 7% - в прогимназиален и  8% - в гимназиален.

"Въз основа на тези данни, както и заради изключително краткия срок на въвеждане на заповедта, софийският щаб предлага на министъра на образованието и министъра на здравеопазването, учениците от 1 до 4 клас в София да продължат присъствена форма на обучение поне до края на седмицата, а всички останали да преминат на обучение в онлайн среда. Това ще даде възможност и на родителите на най-малките ученици, които не могат да ги остават сами, да направят организация", се казваше в съобщение от общината.

Детските градини и яслите в София продължават работа присъствено. Регистрираният процент на карантинирани деца е малко над 3%.

Ден, след като беше публикувана заповедта на здравния министър, вече заваляха и искания за облекчаване на изискванията. Старческите домове нямало как да работят, тъй като много медици щели да си вземат отпуск. 40% не били със сертификат.

"Директорите на общинските болници и центровете за социални услуги алармираха за сериозен проблем с организацията на работа, която се въвежда от днес в полунощ. Съществен процент от персонала не разполага с необходимите сертификати, за да се обезпечи работата на всички отделения и услуги от утре", се казва още в съобщението от софийския щаб.

В следващите дни Столичната община ще организира изнесени пунктове за имунизация на публични места, които да дадат допълнителна възможност за поставяне на ваксина. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.