От 21 октомври (четвъртък) всички ученици в общини с повече от 750 болни от COVID-19 на 100 000 ще се обучават онлайн. Към момента това са София град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник.

Това стана ясно в късния следобед в сряда, когато министърът на образованието и науката проф. Николай Денков най-накрая издаде заповед. От МОН уточняват, че тя съответства на разпорежданията на министъра на здравеопазването от 19 октомври т.г.

От просветното министерство са предложили на МЗ да удължи с два дни присъственото обучение за предучилищните групи и класовете от първи до четвърти клас в столицата и в споменатите общини с висока заболяемост. Аргументът - че родителите на малките ученици имат нужда от време, за да организират грижата за децата си вкъщи по време на занятията от дистанция.

"До 16 часа днес в МОН не беше получено съгласие от МЗ. Поради тази причина министър Николай Денков издаде заповед за онлайн обучение от утре за всички ученици в София град и засегнатите общини", се подчертава в съобщението от министерството на образованието.

Чакането за родителите на ученици в засегнатите общини продължи цял ден. Заповедта на МОН се бавеше с обяснението, че трябват официални данни от РЗИ- София за 14-дневната заболеваемост в столицата. Това обясни отново и след заседание на МС самият министър Денков. Данните са в Единния информационен портал още от сутринта, но явно те не са достатъчни за просветното ведомство.

По-късно от щаба в София дойде чаканата информация, огласена от шефа на РЗИ д-р Данчо Пенчев.

812,66 на 100 хил. души е 14-дневната заболеваемост от COVID-19 в столицата, съобщи в средата на деня той. Заразяванията прехвърлят 750 на 100 хил., което, според заповедта на здравния министър, означава, че учениците трябва да минат в дистанционен режим на обучение.

Предложението на властите в София обаче беше малките ученици - от първи до четвърти клас, да останат на училище до края на седмицата и от понеделник - дистанционно. Останалите да минат онлайн още от утре.

Актуалните данни за ситуацията в училищата в София сочат още: 4% са карантинираните в начален етап на обучение, 7% - в прогимназиален и  8% - в гимназиален.

"Въз основа на тези данни, както и заради изключително краткия срок на въвеждане на заповедта, софийският щаб предлага на министъра на образованието и министъра на здравеопазването, учениците от 1 до 4 клас в София да продължат присъствена форма на обучение поне до края на седмицата, а всички останали да преминат на обучение в онлайн среда. Това ще даде възможност и на родителите на най-малките ученици, които не могат да ги остават сами, да направят организация", се казваше в съобщение от общината.

Детските градини и яслите в София продължават работа присъствено. Регистрираният процент на карантинирани деца е малко над 3%.

Ден, след като беше публикувана заповедта на здравния министър, вече заваляха и искания за облекчаване на изискванията. Старческите домове нямало как да работят, тъй като много медици щели да си вземат отпуск. 40% не били със сертификат.

"Директорите на общинските болници и центровете за социални услуги алармираха за сериозен проблем с организацията на работа, която се въвежда от днес в полунощ. Съществен процент от персонала не разполага с необходимите сертификати, за да се обезпечи работата на всички отделения и услуги от утре", се казва още в съобщението от софийския щаб.

В следващите дни Столичната община ще организира изнесени пунктове за имунизация на публични места, които да дадат допълнителна възможност за поставяне на ваксина.