Финансиране на засегнати от енергийна бедност потребители чрез ваучери или частично плащане на сметките, както и временно отлагане на плащането и данъчни облекчения за най-уязвимите домакинства.

Това са част от мерките, предложени от Европейската комисия за справяне с рядко скочилите цени на енергията.

Те бяха огласени днес от еврокомисаря за енергетиката Кадри Симсон.

Настоящият скок на цените изисква бърз и координиран отговор. Съществуващата даконова рамка позволява на ЕС и страните членки да предприемат действия за справяне с непосредствения ефект на поскъпването върху потребителите и бизнеса.

Трябва да бъде даден приоритет на целенасочени мерки, които могат бързо да смекчат ефекта върху яудвимите потребители и дребния бинес. Тези мерки трябва да бъдат лесно регулирани до пролета, когато се очаква стабилизиране на ситуацията.

Същевременно не трябва да бъдат прекъсвани дългосрочните преход и инвестиции в по-чисти енергийни източници.

Спешни мерки за защита на потребителите и бизнеса

• Осигуряване на спешна подкрепа за доходите на засегнатите от енергийна бедност потребитери Това може да става под формата на ваучери или частично плащане на сметките. Подкрепата може да дойде от приходите от Схемата за търговия с емисии (СТЕ) на ЕС;

• Разрешаване на временно отлагане на блащанията на сметките;

• Гаранции за избягване на изключването от енергийната мрежа;

• Осигуряване на временни и целенасочени намаления в облагането с данъци на уязвимите домакинства;

• Подпомагане на компаниите и индустриите в съответствие с регламента на ЕС за държавната помощ;

• Увеличаване на международния енергиен обхват с цел гарантиране прозрачността, ликвидността и гъвкавостта на международните пазари;

• Разследване на възможно поведение в противоречие на антимонополните правила на енергийния пазар. От Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA)  ще бъде поискано да засили още повече наблюдението на пазара за въглерод;

• Улесняване на по-голям достъп до споразумения за затупуване на възобновяеми енергоизточници и подкрепата им чрез съпътстващи мерки.

Преходът към чиста енергия е най-добрата гаранция срещу ценови шокове в бъдеще и трябва да бъде ускорен. ЕС ще продължи да развива ефективна енергийна система с голям дял възобновяема енергия. Докато по-евтините възобновяеми източници играят все по-голяма роля в захранването на мрежата и ценообразуването, други източници като газа все още са необходими във време на повишено търсене. Според сегашния вид на пазара газът се още образуа цялостната цена на тока при продажбата му и всички производители получават еднаква цена при влизането му в мрежата.

Има консенс,с, че настоящиет модел за пределно ценообразуване е най-ефикасният. Необходими са обаче допълнителни проучвания. Кризата също така привлече внманието върху важността на съхраняването да функционирането на газовия пазар в ЕС. В момента съюзът има капацитет за съхраняване от над 20 на сто от годишното си потребление на газ. Не всички страни членки обаче имат хранилища. Съоэтветно използването и задълженията за поддръжката им са различни.

Средносрочни мерки за декарбонизирани и устойчиви енергийни системи

• Увеличаване на инвестициите във възобновяеми източници, реновации и енергийна ефективност, както и ускоряване на търговете и разрешенията за тези източници;

• Изграждане на капацитет за съхраняване на енергия в подкрепа на увеличаващия се дял на възобновяеми източници, включително батерии и водород;

• Да се възложи на европейската Агенция за сътрудничество между националните енергийни регулатори (ACER) да проучи плюсовете и минусите на съществуващия в сегашния си вид пазар за ток и да предложи препоръки на ЕК в подходящо време;

• Да се обсъди преглед на сигурността на регламента за доставките, за да се гарантира по-добро използване и функциониране на газовите хранилища в Европа;

• Проучване на потенциалните изгоди от доброволните съвместни поръчки за газови резерви от страна на държавите членки;

• Създаване на трансгранични регионални групи за оценка на гаовия риск с цел анализиране и съветване на страните членки какви да бъдат техните планове за превенция и спешни действия;

• Засилване на ролята на потребителите на енергийния пазар, като им се позволи да избират и сменят доставчиците, да произвеждат соствен ток и да се присъединяват към енергийните общности.

Мерките ще помогнат за навременния отговор на настоящия скок на цените на енергията, който е резултат от извънредната световна ситуация, изтъкват от ЕК. Те ще помогнат и за поносим, справедлив и устойчив енергиен преход в Европа, както и за по-голямата й енергийна независимост.

Инвестициите във възобновяеми източници и енергийната ефективност не само ще намалят зависимостта от вноса на изкопаеми горива, но и ще гарантират по-поносими цени на енергията на едро, които са по-устойчиви на сътресенията в глобалното търсене. Преходът към чиста енергия е най-добрата гаранция срещу ценови шокове, подобни на настоящия, и трябва да бъде ускорен.

Европа увеличава доставките на газ от Норвегия

ЕС ще увеличи доставките си на газ от Норвегия, обяви Кадри Симсон. Това е станало ясно след разговори с тази страна.

Комисията постоянно води разговори със своите партньори, доставчици на горива. Норвегия обявила началото на допълнително производство на газ от 1 октомври.

Пред следващите седмици еврокомисарят ще посети страните от Персийския залив. Тя вече е разговаряла с представители на Катар за състоянието на енергийните цени.

Засега „Газпром“ изпълнява договорите за доставка на газ за държавите от ЕС, но почти не предлага допълнителни количества, каза още Симсон.

Правителствата имат възможност да определят размера на акцизите по своя преценка.

Изборът на източниците на енергия е също в ръцете на държавите и те могат да решат да продължат използването на ядрена енергия, допълни комисарят. По думите й атомната енергия е сред източниците с ниско замърсяване за околната среда и много държави от ЕС вече са изразили намерение да продължат да я използват.

„Насърчаваме производството на водород, защото това е работещо решение за случаите, където замяната на газа с ток е невъзможна“, заяви Симсон.

Засега в страните от ЕС, които са сключили дългосрочни договори за доставка на газ, промените на пазара не се отразяват твърде много. От Комисията уточниха днес, че Съюзът зависи от внос за 97 но сто от използваните течни горива и 90 на сто от потребявания газ.