Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Москва ще бъде домакин днес на международна среща за Афганистан с участието на талибаните, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че Русия, която се представя като гарант на стабилността в Централна Азия, ще използва форума, за да сигнализира на ислямисткото движение своето безпокойство от подема на джихадистките групировки, и ще подчертае опасността от хуманитарна криза в Афганистан.

Това ще е първата по рода си среща, откакто талибаните взеха властта в Афганистан преди малко повече от два месеца. В нея, според руското министерство на външните работи, ще участват десетина държави, сред които Китай, Пакистан и Иран.

Срещата свидетелства за включването на талибаните в дипломатическото уравнение за Афганистан, след участието им в срещи в Катар със западни представители и в Турция миналата седмица, отбелязва още АФП.

Делегацията на новите афганистански управници ще бъде водена от вицепремиера Абдул Салам Ханафи, участвал в преговорите за изтеглянето на американските въоръжени сили от страната.

Срещата в Москва ще затвърди статута на талибаните начело на Афганистан, каза говорителят на движението Забиула Муджахид.

Според руското министерство на външните работи обаче основните теми на форума ще бъдат "политико-военната ситуация в Афганистан" и формирането на по-представително правителство в тази страна.

Срещата е "опит да разберем какво се случва", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Миналата седмица президентът Владимир Путин и други представители на руските власти изразиха безпокойство дали талибаните са способни да стабилизират Афганистан и да попречат на джихадистки групировки с трансгранични амбиции да установят трайно присъствие в тази страна, която граничи с бивши съветски републики в Централна Азия.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.