Премиерът на Пакистан Имран Хан съобщи вчера в интервю за турската телевизия, че за пръв път от 2014 г. официално се подновяват мирните преговори с пакистанските талибани - ислямистки бунтовници, близки до афганистанското движение, но действащи отделно, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Мисля, че в ТТП (Техрик-е-талибан Пакистан, пакистанските талибани) има групи, отворени за мирни преговори, за помирение с нашето правителство и ние разговаряме с тези групи", заяви Имран Хан пред турската държавна телевизия Те Ре Те.

Пакистанският министър на информацията Фавад Ахмед Чоудри потвърди на пресконференция, че такива преговори между Исламабад и бунтовниците ислямисти "наистина" са се състояли в Афганистан, без да даде подробности.

Откакто през 2007 г. талибаните от ТТП предприеха кампания на насилие, хиляди цивилни и бойци от пакистанските сили за сигурност загинаха при нападения и атентати, отговорност за които пое ислямисткото антиправителствено движение.

Правителството на Имран Хан разчита на помощ от новия талибански режим в Афганистан, който да ограничи амбициите на пакистанските си събратя, и заявява, че е готово да амнистира някои бунтовници при известни условия.

Източник от ТТП потвърди пред АФП, че преговорите се водят вече от месец, но добави, че засега не е постигнат резултат.

Обвиняван от САЩ, че от 2001 г. насам подкрепя афганистанските талибани чрез военното си разузнаване, Пакистан не е признал новия режим в Кабул, при все че беше едната от трите страни, признали афганистанския талибански режим, докато бе на власт от 1996 до 2001 г.

В четвъртък и петък се очаква заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман да посети Пакистан за разговори с представители на правителството.

"Надяваме се на силно партньорство с Пакистан по въпросите на антитероризма и очакваме твърди действия срещу всички терористични групи и отделни бойци, без да се прави разлика между тях", посочи тя пред журналисти.