САЩ отказват да признаят управлението на талибаните в Афганистан, но ще изпратят хуманитарна помощ на страната заради отчаяното ѝ икономическо положение, пише днес Асошиейтед прес.

Съобщението идва от първите преки преговори между талибаните и САЩ след изтеглянето на американските войски от Афганистан през август. Те напуснаха средноазиатската страна възоснова на споразумение с радикалното ислямистко движение след 20-годишна война с него.

САЩ са дали да се разбере, че разговорите не са прелюдия към официално признаване на талибанското правителство от Вашингтон.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс ги нарече „откровени и професионални“. Той подчерта, че САЩ ще оценяват талибаните по делата, а не по думите им.

„Делегацията на САЩ се съсредоточи върху сигурността и тероризма и безопасното преминаване на американски граждани, други чуждестранни граждании и на нашите афганистански партньори, както и върху човешките права, включително действителното участие на жените и на момичетата във всички области на афганистанското общество“, каза в изявление Прайс.

Политическият говорител на талибаните Сухаил Шахин е казал пред Асошиейтед прес, че временният външен министър на движението  е уверил САЩ, че талибаните се ангажират афганистанската територия да не бъде използвана от екстремисти за нападения срещу други страни.

В събота обаче талибаните изключиха да си сътрудничат с Вашингтон против все по-активната групировка „Ислямска държава“ (ИД) в Афганистан.

ИД, която е враг на талибаните, пое отговорността за ред неотдавнашни нападения, включително за бомба, която уби 46 души от шиитското малцинство в Афганистан.

„Ние можем да се справим с ДАЕШ самостоятелно”, каза Шахин, използвайки арабското съкращение за „Ислямска държава“.