Потенциалните коалиционни партньори на ГЕРБ са всички и никой. Това каза лидерът на партията Бойко Борисов.

"Ако във всички дойде разум и след като сме похарчили половин милиард за избори трябва да се опитаме да направим правителство", заяви Борисов.

И за пореден път изтъкна, че не е правилно някой да се опитва да зачеркне избирателите на ГЕРБ.

"Половин милиард за избори и пак да няма резултат - тази демокрация ми идва в повече", каза още Борисов.

Според него ако промяна означава състоянието на държавата в момента - хаос, високи цени на тока, тъмночервена зона по отношение на COVID, то ГЕРБ предпочита да е партия на статуквото.

"Тази промяна ще ни доведе на пропастта, вече сме при "Вера су". Ако това е промяна, по-добре да сме статукво", каза Борисов.

И на шега коментира, че е говорил с кметове да издадат акт 16 на заседналия кораб, за да си напраят там министрите от служебното правителство лятна вила.

Според Борисов няма партия, която да е готова да поеме властта.

"Сега няма партия готова и ние не сме готови. Много съм скептичен, партиите са уплашени", каза още той.

Лидерът на ГЕРБ призова медиите да не отразяват президента Румен Радев извън предизборната му кампания.

"Да бъде платено отразен както и ние. Не като някакъв, който си позволява да вика държавните дружества. Проспа месеци наред. Обзаложих се, че за Нова година токът ще бъде 600 лв. Той го мина днес - 625 лв. Що не дойдат тук държавните дружества? Каква е разликата? Защо ще бъде толериран? Много внимателно ще гледаме дали ще му вземате пари за отразяване", каза Борисов.

Той коментира и мерките срещу епидемията, обявени от служебното правителство.

"Къде е логиката в дискотеките да има хора, а на стаидона, на открито да няма хора? Къде е логиката да не се ходи на училище, но вечерта да се ходи в дискотеката", попита Борисов.

Той коментира и Плана за възстановяване и развитие, който бе внесен от кабинета в края на миналата седмица. Борисов изтъкна, че основната цел на Европа е по-добрият климат и тази цел няма да бъде преосмислена заради България. Според него трябва да се направи точен разчет колко ще ни струва закриването на въглищната индустрия и да се поискат компенсации от Европа.

Според лидера на ГЕРБ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов не е прав, като обвинява ГЕРБ и ДПС заради проблемите с регистрацията на листата в Стара Загора. Той повтори, че шефът на местната РИК е от "Има такъв народ".

"Нали са много добри юристи, защо не са го направили както трябва. Законът според Христо Иванов важи за другите. Това е кристален пример. Вместо да си признае грешката и да каже - виновни сме - да ни оскверни нас - почтените, знаещите, можещите. Христо, понеже те е яд на Киро и Асен, гледаш да си го изкраш на нас. Какво само си бършеш ръцете с нас? Съжалявам за тона, това е безобразие", каза Борисов.

И допълни:

"Вместо да признае вината си, че ЦИК отказва регистрация на партията му, Христо Иванов обвинява нас. Хората са казали "На крива ракета космосът й пречи". Въпреки собствената им глупост, ние ще внесем специфичен закон, който да позволи на "Да, България" да се явят на изборите. Но призовавам Христо Иванов да се обади на Слави Трифонов и да го попита защо неговият представител в РИК им е отказал регистрация"

Борисов бе особено критичен към кампанията на Румен Радев.

"Народът гине, цените полудяват, а Румен Радев се прави на турист.  Това е безумие! Не Народното събрание, народът ще импийчне Румен Радев. Каква е ролята на Радев, освен, че назначи некадърни министри. Месеци наред служебният кабинет на Радев не направи нищо, за да спре повишаването на цените. Решенията, които предлагат Радев и министрите му се изключват взаимно. 625 лева е цената на тока днес. Това е чудовищен провал!“, категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

Според Борисов вътрешният министър Бойко Рашков няма нито едно доказателство за купуване на гласове от ГЕРБ.

"Обвинява ни в ядене на хора и подслушване. Два пъти се отказвам в парламента, за да нямам депутатски имунитет и да може Рашков да се развихри. Видяхте, че всичко е лъжа!", подчерта Бойко Борисов.

И обобщи:

"Честита демокрация, българи! Такава демокрация, че хората не могат да си плащат сметките, но държавата плаща половин милиард за избори, ми идва в повече“.

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев коментира, че внесеният от правителството План за възстановяване и развитие на 85% е същия като онзи, оставен от кабинета на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Той обаче бе критичен към това, че окончателно са отпаднали средствата за изграждане на напоителни системи. Дончев бе категоричен, че програмата за саниране няма да работи, заради включването на изискване за съфинансиране.

"Няма как да сме изцяло критични към Плана за възстановяване, тъй като 85% от него, отговарят на нашия. Особено в частта за подкрепа на бизнеса", заяви Дончев.

Той попита защо беше нужно да се преправя месеци наред Планът, за да се върне накрая към предишния вариант.

"Мярката за Напоителни системи беше очаквана от селскостопанските производители. Програмата за саниране практически няма да работи. Не одобряваме орязването на средства. Големият проблем е в частта енергетика. Какво означава осъществяването на всички инвестиции в част енергетика", попита Дончев.

 

"Днес в 8 часа сутринта цената е 599 лева за МГ/час, а в 8 часа вечера - 625 лева. Откакто енергетиката съществува, това е най-високата цена в българската история. Да сте чули нещо от Министерството на енергетиката? Не приеха предложението ни за подкрепа на бизнеса, която е необходима заради безобразната им политика. Изтърваха сектор енергетика. Свидетели сме на провала на кабинета “Радев” в частта подкрепа на всички сектори", заяви кандидатът за народен представител и бивш заместник-министър на енергетиката Жечо Станков.

Той подчерта, че програмата за саниране изцяло е премахната от Плана за възстановяване, а средствата за улично осветление са частично възстановени, но не достатъчно, за да може да се помогне на общините.

Жечо Станков заяви още, че държавите-членки имат право да получат авансово 30% от парите или над 1,5 млрд. лева, което за България вече е загубена кауза, тъй като Европейската комисия има два месеца да разгледа документите, като крайната дата отива в месец януари и на практика тези пари няма как да дойдат до края на годината.

"Като допълнение са внесени 1,5 млрд. лева за фотоволтаична енергийна система на батерии, което е най-скъпата енергия. Според мен това е лобизъм. Вместо да ги насочим за нови големи инвеститори", допълни Станков.

Той определи говоренето на Радев и министрите му като прах в очите на миньорите, като подчерта, че от една страна в документа е записано, че страната ни се отказва от въглищата 2038 година, но в проектните документации е посочено, че при пускане в експлоатация на новите мощности, старите трябва да преустановят работата си.

"Радев каза четири заучени изречения за Марица Изток. И четирите са лъжи. Това показва какъв демагог е той", заяви водачът на листите на ГЕРБ-СДС в Стара Загора и Шумен Красимир Вълчев.

По думите му, от 11 000 работници, заети в Маришкия басейн в момента, вероятно ше останат едва 500.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ