Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви на Шипка, че членовете на ЦИК от партията му ще подкрепят "Демократична България", чиято листа не получи регистрация в Стара Загора заради документи, внесени с електронен подпис.

Той уточни, че ДБ "има четирите гласа на ГЕРБ" в 15-членната комисия. Те са малцинство там, но ние ще опитаме да помогнем, за да не ни изкарат нас виновни, че не са се явили на изборите, добави Борисов. Отхвърли твърденията, че зад проблемите на дясната формация стоят ГЕРБ и ДПС.

"Искам да предам на колегите от "Да, България", които винаги се имат за най-големите пазители на закона, че ние не сме виновни, че не спазват закона. Да си четат законите, не само Винету. Те ще имат четирите гласа на ГЕРБ в ЦИК, за да могат да се явят на изборите, защото иначе само ще им слушаме обясненията, че някой само им пречи, а те трябва да изконсумират провала на политиката, която водиха 6 месеца с нежеланието да направят правителство", рече Бойко Борисов (пълен запис на изявлението му - по-долу).

Борисов разкритикува президента Румен Радев и политиката на служебното правителство за високата смъртност в пандемията.

„За последните 5 дни са умрели 500 българи. През октомври са умрели 10 пъти повече от септември. Това безобразие го дължим на Радев и Кацаров. Безотговорното управление на Радев и Кацаров ни доведе до това, че цяла Европа вече се радва на пълни стадиони, а нашите тук са затворени. Това не е успешно управление, а пълен провал“, подчерта председателят на ГЕРБ.

„Като виждам чудовищния хаос в държавата, тежката криза във всички сектори, чудовищна инфлация, това е „доброто управление“ на Радев и „успешно“ служебно правителство. Казват, че ние сме виновни за това, но ако ние имаме такава мощност като партия, значи сме най-добрите в Европа. Учуден съм на наглостта им. Единствената ни вина е, че сме по-добри от тях – с повече опит, с повече кадри, с повече можене“, подчерта още той.

По думите му 85% от Плана за възстановяване, който сега служебното правителство изпраща в Брюксел, е планът, разработен от ГЕРБ.

„Хубавата новина е, че предложенията на Киро и Асен не са приети. Загубиха 6 месеца, без да внесат Плана в Брюксел, защото трябваше да защитят корпоративни и бизнес интереси. Изведнъж държавата се явява, за да купува батерии за ветропарковете и соларните паркове. Защо? Извадили са санирането. Да ви е честито на общините. Направили са го много хитро, със съфинансиране. Ние също го пробвахме това, но винаги в някой блок има по някой човек, който не иска да плаща и проектите се провалят. Извадили са от плана и поливните системи. Защо извадихте хидромелиорациите? За да не сме конкурентни на другите държави, които произвеждат зеленчуци и плодове“, изрази съжалението си председателят на ГЕРБ.

Според него е хубавото, че не са приели предложенията на Кирил Петков и Асен Василев за кредити.

„В плана е включено предложение за парогазова централа в Маришкия басейн. Сиреч на ТЕЦ-овете им остават 2-3 години живот, а всички се изредиха тук да обещават светло бъдеще. В същото време имаме два платени реактора. Можем веднага да започнем да ги правим. Ние заварихме провален проект и арбитраж в Париж, но успяхме да защитим интересите на България“, припомни още Бойко Борисов.

"ГЕРБ е в отлична кондиция, въпреки терора, който налага върху партията ни Бойко Рашков. Това ни прави по-силни. Ние малко говорим, но много правим", коментира още Борисов.

 По думите му от 6 месеца слушаме само обвинения за подслушване и корупция, но няма никакви доказателства срещу ГЕРБ.

„Пак няма да направят правителство, защото няма отговорни партии и няма сериозни хора. Срещат се тайно по офисите, после се отричат от преговорите, а няма нищо срамно в това да се водят преговори“, посочи Борисов. Той бе категоричен, че е оптимист, че хората повече няма да търпят това безотговорно отношение.

Лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че когато говорят, че е раздавал пари от джипката, трябва да обиколят и да видят направеното в църквите, манастирите, училищата. „Колкото е направено по нашето управление за вярата, само по времето на цар Борис е направено. В новото ни управление наш приоритет остава образованието, в това число и духовното, но прибавяме и здравеопазването“, подчерта Бойко Борисов.

В края на 2020 година правителството на ГЕРБ отпусна 1 612 000 лева за спешен авариен ремонт, реставрация и реконструкция на храм-паметника манастир „Рождество Христово“ в град Шипка и до края на годината този символ на вярата на българите ще бъде готов.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ