"Като гледам как разликата между нас и другите партии се увеличава, много се плаша. Толкова е тежко положението."

Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Пловдив в поредна серия от тежки и познати критики към президента и кандидат за нов мандат Румен Радев и служебното правителство.

Той заяви, че сегашната криза е толкова тежка, че дори той не виждал как може да се излезе от нея. Но още в следващото изречение се самоопроверга - ГЕРБ има опит и знае какво прави.

И още: „Ще се оправим. 2009 година влязохме в подобна криза с Гърция. След това имаше миграционна криза. Тогава се плашехме, но не го показвахме. И сега ни е страх, но няма да го показваме, защото тази работа си чака, както лозето – мотиката”.

Обектите на критиките и темите бяха вече известни.

Той обогати изложението си и с виц за Радио "Ереван", който повтори даже няколко пъти:

Попитали "Ереван": Кога ще стане по-добре в България?

- Вече беше.- бил отговорът на радиото.

След което мрачно предрече:

"Ще си понесете последиците от управлението на Румен Радев".

"Радев и Кацаров експериментират нов модел", каза още Борисов пред аудиторията на Жени ГЕРБ в Пловдив.

"У нас ежедневно има над 100 починали от COVID. Все едно това го няма, ваксинацията я няма. В същото време Европа отвори. Защо? Защото Радев и Кацаров експериментират нов модел. Не казвам, че хората трябват да се плашат, но същото беше и преди 20 дни, когато заседна корабът. За това време щяха да дойдат влекачи от Ротердам, да го разтоварим, да го издърпаме. Това е огледален образ на пълното им безхаберие. Аз си спомням, беше умрял един делфин, колко протести имаше. Какво се е променило сега? Нещо повече, Радев казва, че има адекватни мерки. Адекватните мерки по Радевски са да се изсипе торта в морето", разясни Борисов.

COVID темата присъстваше на няколко место в изложението му - заради действията на Радев и Кацаров - "сега, когато целият свят излезе от кризата, българите мрат".

Бяха отново споменати и мантинелите по магистрала "Тракия".

"Дойдох по "Тракия", която едно време беше гордост, сега е превърната в опасно съоръжение. Месеци наред няма една сменена мантинела. На 2 октомври тази година шефката на АПИ е казала, че заплатата ѝ не зависи от нищо друго, освен от правилника. Госпожо, не само вашата заплата е вдигната заради нашето управление, а и доходите на всички", продължи Борисов.

След което премина към следващата тема - цените на тока и газа.

"12 години имахме най-ниската цена на ток и газ. Когато със стотинки, дръпнехме цената на горивата, имаше протести и обширни репортажи за скока на цените. За 5 месеца от 70 лв. токът стана 400 лв. Мога да се обзаложа с Радев, че с тези „мерки” за Нова година токът ще стане 500 лв.”, заплаши той.

Не пропусна и "чудовищната контрабанда".

Той заговори за схема с контрабанда на гориво, минаваща през Пловдив за София, като я нарече „пътя на Копринката”. Ставало дума за  "чудовищна контрабанда".

"Пътят на Копринката води от варненската митница, през столичната митница, където се обмитяват контрабандните тирове. Минават от Свиленград, отиват до софийската митница, само един митничар ги обмитява. И по пътя на Копринката към село Труд с торбите отиват за знаете какво имам предвид”, каза Борисов. (Местни медии предположиха, че Борисов намеква за секретаря по вътрешна политика и гражданско общество на Румен Радев – Николай Копринков, бивш кмет на пловдивското село Труд. Посланието беше явно отправено към тях, защото Борисов каза, че в Пловдив ще го разберат - бел. ред.)

И продължи да пророкува:

"България ще има тежки проблеми, ако така продължава. Чудовищна инфлация се задава, цитирам новия финансов министър, който още не мога да го запомня кой е. Аз съм управлявал в най-голямата финансова криза в света - гръцката финансова криза, и не дадох България да се разклати. Най-тежката миграционна криза сме управлявали, никога не сме се оправдавали. Нула миграция...Сега, когато целият свят излезе от кризата (тук вече Борисов има предвид коронакризата-бел. ред.), българите мрат. Не иска кандидатстудентската двойка (Радев-Йотова-бел. ред.) да говори за това, били уморени българите. Уморени, ама мрат. Не всяко решение е популярно, не носи полза, но това е лидерът, тогава вземаш решения от името на народа и държавата".

Борисов направи разбор и на машинния вот по време на изборите. Първо се върна към предния вот, когато той се усъмнил в честността на изборите, но от "Демократична България" мълчали.

"Обясних им къде е далаверата, пълно мълчание, защото всичко тогава… служебното правителство работеше да сваля резултатите на ГЕРБ, и затова не се съгласиха да броим квитанциите, за да не можем да ги хванем", каза той.

"Но сега колегите от „Да, България“ поискаха от ЦИК да извърши нова проверка на машините за гласуване – я виж ти. В писмо до ЦИК експертите посочват, че са необходими още тестове, които да гарантират честността на вота. Те имаха представители досега при кода, само че сега нямат и вече и те дълго изброяват къде са рисковете. И ние настоявахме да има одит на машините. Г-н Божанов, от месеци ви споделяме съмненията си, че правят далавери. Тези 0,8 процента ги броиха 3 дни, за да изкарат Слави първи, не помните ли", направи бърз анализ и по тази тема бившият премиер.

 
Той сподели мисли и за становището на Радев до Конституционния съд:

"Съдебната реформа по Румен Радев... пише до съда, факт е, че въпросното първо служебно правителство не съществува, а с това предметът на делото е изчерпан и евентуалното решение по същество отпада, сиреч, вече във второто г-н Кирил Петков не е министър и Конституционният съд трябва да прибере делото. Радев се меси в Конституционния съд и му казва и решението", каза той.

Имаше и заключение, в което партиите една по една проглеждат за Радев и за служебното правителство:

"ДПС прогледна, че подкрепата им за Радев е била грешна, „Да, България“ прогледна, че правят измами с изборите, БСП прогледна, че служебното правителство води до катастрофа и всичко, което ние от месеци обясняваме, те сега го потвърдиха".

Накрая обясни, че кампания на ГЕРБ ще бъде насочена към това как да се излезе от кризата. Положението е тежко, но само партията знае как, се разбра от думите му.

Листите на ГЕРБ за парламентарните избори са готови, каза още Борисов. Той ще бъде водач на листата на ГЕРБ в Пловдив-град. В областта начело ще е Дани Каназирева