Налагат се допълнителни ограничителни мерки срещу пандемията, обяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров в ефира на БНТ тази сутрин.

Какви ще са те ще стане ясно след срещи с експертния съвет към МЗ, с директори на болници и РЗИ-та. Мерките ще бъдат уточнени до края на деня или най-късно утре.

"На този етап вечерен час и тотален локдаун не се налагат", отсече министърът. "Ситуацията е изключително сериозна и тук са необходими усилията на всички хора - и на туристическия бранш, и на тези в образователната сфера, на всички хора в обществото."

Той подчерта, че МЗ се опитва мерките да са "максимално щадящи за всички". Според него те нито са закъснели, нито прибързани - въпреки факта, че България продължава да е държавата в ЕС, най-тежко засегната от вируса и по брой заразени, и по брой жертви.

"Правим всичко възможно да не забраняваме плановия прием, тъй като COVID не е единственото заболяване, от което боледуват хората", отбеляза той. "Няма да се стигне до ситуация, в която болни ще се връщат, защото няма места."

Постъпването в болница не е само по себе си решение - всеки седми хоспитализиран е починал, отбеляза той. Клиничната пътека за COVID-19 е около 1400 лв., като тази цена се определя от НЗОК и БЛС и е усреднена. 

"Болниците получават допълнително финансиране всеки месец. Смятам, че финансово системата е доста добре осигурена към този момент", убеден е Кацаров.

На този етап няма предложение за въвеждане на зелен сертификат в училищата.

"Не съжалявам за никое решение, което сме взели към този момент. Апелирам към хората да спазват правилата, да спазват предприетите мерки. Ако ние всички не участваме в този процес, резултатът няма да бъде успешен", заяви той. "В нито един момент не съм имал усещане, че изпускам контрола."