Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Налагат се допълнителни ограничителни мерки срещу пандемията, обяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров в ефира на БНТ тази сутрин.

Какви ще са те ще стане ясно след срещи с експертния съвет към МЗ, с директори на болници и РЗИ-та. Мерките ще бъдат уточнени до края на деня или най-късно утре.

"На този етап вечерен час и тотален локдаун не се налагат", отсече министърът. "Ситуацията е изключително сериозна и тук са необходими усилията на всички хора - и на туристическия бранш, и на тези в образователната сфера, на всички хора в обществото."

Той подчерта, че МЗ се опитва мерките да са "максимално щадящи за всички". Според него те нито са закъснели, нито прибързани - въпреки факта, че България продължава да е държавата в ЕС, най-тежко засегната от вируса и по брой заразени, и по брой жертви.

"Правим всичко възможно да не забраняваме плановия прием, тъй като COVID не е единственото заболяване, от което боледуват хората", отбеляза той. "Няма да се стигне до ситуация, в която болни ще се връщат, защото няма места."

Постъпването в болница не е само по себе си решение - всеки седми хоспитализиран е починал, отбеляза той. Клиничната пътека за COVID-19 е около 1400 лв., като тази цена се определя от НЗОК и БЛС и е усреднена. 

"Болниците получават допълнително финансиране всеки месец. Смятам, че финансово системата е доста добре осигурена към този момент", убеден е Кацаров.

На този етап няма предложение за въвеждане на зелен сертификат в училищата.

"Не съжалявам за никое решение, което сме взели към този момент. Апелирам към хората да спазват правилата, да спазват предприетите мерки. Ако ние всички не участваме в този процес, резултатът няма да бъде успешен", заяви той. "В нито един момент не съм имал усещане, че изпускам контрола."

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.