Не се задава нов локдаун, защото броят на случаите нараства плавно. Но смъртността от COVID-19 ще расте в следващите седмици.

Такава прогноза направи в ефира на бТВ математикът проф. Николай Витанов. Той обаче отказа да даде конкретни числа, както обясни - заради "хейтърите" и заплахите.

"Факторите, които способстват за увеличаване на броя на случаите, са по-силни от тези, които способстват за намаляването им. Факторите, които способстват за намаляване на броя на случаите, са мерките. Мерки има, но те не се спазват. Какво очакваме?", посочи математикът.

Когато на локална почва меките се спазват, това дава резултат, посочи още Витанов и даде за пример Плевен.

"Висим над пропастта, но не падаме в нея. В пропастта ще паднем, когато и ако София-град потъне.

В момента имаме дифузно разпространение на заразата там. То все още не е толкова напреднало, колкото в други области в страната и е от сравнително скоро, така че сме в началото на едно развитие, което би трябвало по някакъв начин да се спре, за да не отидем на по-неприятни ситуации", допълни той.

Вървим към вторичния пик в следващата седмица, прогнозира професорът. 

И каза, че не правел публично по-дългосрочни прогнози заради хейтърите.

"Заплахите са вербални и те са всеки ден. Знаете ли сега какво ще стане, ако ви кажа каква е прогнозата за смъртността?

Очаква се броят на регистрираните случаи да продължи да расте и през тази седмица, макар и плавно. Това означава, че след две седмици, две и половина, ще имаме смъртност, която ще е по-висока от тази, която е сега. Тоест, смъртността ще се увеличава. Макар и бавно", посочи все пак той.

Базовото репродуктивно ниво днес е 1,03, което показва, че заразата се разпространява, но бавно.