Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Още мерки в училищата, свързани с носенето на маски и с правилата за ротационно и дистанционно обучение. При 14-дневна заболеваемост от над 750 на 100 хил. души на общинско ниво да се прекратява присъственото обучение.  Нови общи ограничения, както и възможност всичко да продължи да работи свободно, но с т. нар. зелен сертификат - за завършен ваксинационен курс, за преболедуване или за резултат от отрицателен антигенен/PCR тест. 

Това са някои от предложенията, които се съдържат в доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Допълнителните противоепидемични мерки се налагат заради нарасналия брой на заразените с COVID-19 и повечето заети легла в болниците, обясняват от МЗ.

Най-висок ръст на новозаразените при децата

  • "Към 14.10.2021 г. 14-дневната заболяемост от COVID-19 в страната е 448,45 регистрирани новозаразени случаи на 100 000 население. Отчита се нарастване на новите случаи с 1/3 спрямо предходния двуседмичен период.
  • Седмичната положителност на извършените изследвания е 14,43%, с постоянна възходяща тенденция.
  • На територията на страната 14-дневната заболяемост варира от 115,76 на 100 000 в област Кърджали до 749,9 на 100 000 в област Видин.
  • Засегнати са всички възрастови групи, като към момента най-висок ръст на новозаразените лица се наблюдава при децата. Ясна тенденция на нарастване на регистрираните случаи обаче се наблюдава и във възрастовите групи 20-29 г., 30-39 г. и 40-49 г.
  • Нараства броят на хоспитализираните лица. За последните 14 дни 7735 лица са потърсили болнично лечение спрямо 7276 лица за предходните две седмици или 459 лица повече (6,30%).
  • Нараства и броят на починалите лица. За последните 14 дни 1192 лица са починали от COVID-19 спрямо 1003 лица за предходните две седмици или 189 лицаповече (18,84% ръст)", пише в доклада си главният държавен здравен инспектор.

Какви са критериите за преминаване в ротационно и изцяло дистанционно обучение

"Предвид развитието на детската заболяемост от COVID-19, заключението, че през септември в страната се отчита съществен ръст на случаите на COVID-19 при децата, което съвпада както в повишената епидемична активност на процеса, така и със стартирането на учебната година, както и описаното и тук последващо с 3 седмици нарастване на заболяемостта в групата на 20-49 г. ( вероятно заразени и заболели родители и други контактни на децата членове на семействата) предлагам да се въведат следните противоепидемични мерки в учебните заведения в страната", обосновава се в доклада си главният държавен здравен инспектор.

Задължително носене на защитна маска за лице за целия педагогически и непедагогически персонал и децата от пети и следващи класове по време на престоя им в учебните заведения.

Ограничаване на смесването на деца от различни паралелки, чрез преустановяване на колективни извънкласни дейности.

Спортните дейности да се провеждат само на открито.

При достигане на 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население на общинско ниво да се въвежда обучение в електронна среда по график и недопускане на повече от 50% от паралелките в присъствено обучение.

При достигане на 14-дневна заболямеост над 750 на 100 000 население на общинско ниво - преустановяване на присъственото обучение.

При отсъствие на над 20% от учениците от училище и/или поставени под карантина над 30% от паралелките в дадено училище в община преминаване на обучение в електронна среда по график, с присъствено обучение на паралелки с най-малък брой отсъстващи и не повече от 60% от паралелките.

"Алтернативните предложения" - всичко работи със зелен сертификат

Както вече стана ясно от няколко реплики на различни представители на здравните власти, те се подготвят за предстоящото влизане в тъмночервената зона и с алтернативни предложения (така са определени в съобщението на МЗ). Така вместо затваряне, каквото се предвижда в COVID плана, ще има възможност при представяне на т. нар. зелен сертификат съответното заведение, културна институция и т. н. да продължи да си работи, при това без ограничения. Още миналата седмица след среща с представители на бранша на заведенията и хотелиерите беше съобщено, че се обмисля такава възможност. Тя е залегнала и в новите предложения на доц. Кунчев.

Кои са те:

1. Достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение да се осъществява чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица държави на ЕС. Предлага се това изискване да се отнася до допускането в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности.

2. Алтернативно, ако не се възприеме въвеждането на зелен сертификат, да се определят допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности, подробно посочени в доклада на ГДЗИ.

Възможните ограничения

1. Преустановяване провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения.
2. Провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи на не повече от 5 човека в помещение при спазване на основните противоепидемични мерки – задължително носене на защитна маска за лице, хигиена на ръцета, спазване на физическа дистанция от 1,5 м. и редовно проветряване на всеки час.
3. Преустановява присъственото обучение в лекционен курс, както и на непрактическите упражнения на студентите във висшите учебни заведения в страната.
4. Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през две, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. между посетителите и носене на защитни маски за лице.
5. Не се допускат организирани посещения в музеи и галерии. Допускат се не повече от 1 човек на 8 кв. м., при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от посетителите и персонала.
6. Преустановяват се посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство.
7. Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито се провеждат без публика.
8. Посещенията на фитнеси, спортни зали и клубове, на плувни басейни и комплекси се провеждат само за индивидуално ползване до 30% капацитет.
9. Провеждането на събирания от частен характер (кръщенета, сватби и др.) се допуска с участието на не-повече от 15 лица на закрито и 30 лица на открито.
10. Посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, игралните зали и казина се допускат само в часовия интервал от 7,00 ч. до 23,00 ч. при спазване на отстояние от 1.5 м. между облегалките на столовете на съседните маси, допускане на не повече от 4 души на една маса и носене на защитни маски за лице от персонала.
11. Преустановяване работата на закрито на прилежащите към местата за настаняване заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма за лица, които не са гости. Същите обслужват само гости на местата за настаняване по възможност чрез рум сървиз или при спазване на изискванията за работа при обслужване и при спазване на въведените изисквания и ограничения за конкретния обект, посочени в т.10.
12. Въвеждане на контрол за достъп в търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с оглед ограничаване на потока от лица, като не се допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

Министърът на здравеопазването е разпоредил докладът да бъде изпратен на всички заинтересовани страни, ведомства и организации с молба за становища по предложените мерки, съобщават от МЗ.

Кацаров свиква извънредно заседание на разширен състав на експертния съвет по епидемиология в понеделник, 18 октомври, на който да бъдат обсъдени направените предложения.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.