Общото събрание на съдиите ще продължи на 16-и и евентуално на 17 октомври с провеждане на избор на двама членове на Висшия съдебен съвет. Гласуващите трябва да избират между точно двама кандидати: Деян Денев – съдия в Окръжен съд-Варна, предложен от съдиите от съдебния район на апелацията, и Марина Михайлова – съдия във Върховния административен съд и доктор по право, номинирана от съдии от Върховния административен съд.

Нуждата от избор възникна, след като двама членове на Съдийската колегия, избрани от гилдията - Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев, подадоха оставки в знак на протест срещу сериозната съпротива на предложения от тях модел за прекрояване на съдебната карта.

Така мандатът на двамата нови би бил около година - до 3 октомври 2022 г.

С право на глас са 2202 съдии, от които 1782 са заявили електронно дистанционно гласуване през интернет, припомнят от пресцентъра на Съвета. Достъпът до системата за гласуване е ограничен за мрежи, извън територията на България.

"Гаранциите за тайната на вота при електронното гласуване са детайлно разписани в чл. 50 - чл. 54 от Правилата за провеждане на избори на членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите, като сред тях са липса на каквато и да е информация за самоличността на избирателите, с какъв код и за кои кандидати е гласувано, автоматично блокиране на достъпа до системата при пет последователни грешни опита. Системата за електронно гласуване не предвижда възможност за предоставяне на междинни резултати от електронното гласуване", поясняват още оттам.

Желаещите да упражнят вота си чрез хартиена бюлетина, ще гласуват във фоайето на Съдебната палата в гр. София, бул. „Витоша“ № 2.

Изборният ден започна в 8.00 и ще продължи до 18.00 ч., освен ако в този час пред избирателната секция за гласуване с бюлетини има опашка.

Според Закона за съдебната власт изборът в събота ще се смята за редовен, ако са гласували повече от половината от включените в списъка на действащите съдии. 

В противен случай се произвежда нов избор на следващия ден, който се счита за редовен, ако са гласували не по-малко от 33 на сто от имащите право на глас.

Новите членове се считат за избрани след произнасяне на Избирателната комисия. Общото събрание на съдиите се закрива, а решението на Избирателната комисия и протоколите на избирателните секции се обявяват незабавно на интернет сайта на ВСС.

Пред този състав на ВСС, преди да бъде разпуснат през следващата есен, стоят няколко много важни избора. Най-вече - на председател на ВКС (в началото на януари), а също на председател на Софийския апелативен съд и др.