Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

11 афганистански активистки, хвърлената в затвора бивша боливийска президентка Жанин Анес и осъденият и изпратен в лагер руски опозиционер Алексей Навални са тримата активисти на наградата "Сахаров" за 2021 г.

Това обяви Дейвид Макалистър – председател на Комисията по външни работи в Европейския парламент.

Наградата на ЕП се присъжда за свобода на мисълта и е на името на знаменития съветски правозащитник акад. Андрей Сахаров. Тазгодишният лауреат ще бъде обявен на 20 октомври, по време на пленарна сесия в Страсбург. Отличието ще бъде връчено на последната за годината сесия през декември.

Ако Навални или Анес получат наградата, едва ли ще могат да дойдат да си я получат.

Тази година кандидатите за наградата "Сахаров" бяха само петима. Отпаднаха правозащитничката Султана Хая Западна Сахара, която е поставена домашен арест от мароканските окупатори, и базиранат в Лондон организация „Глоубъл уитнес“, защитаваща екоактивистите по света.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.