"На разбрах нещо - за двата специални автомобила на стойност всеки около 500 000 лв – на 30 август е направен извод, че тези автомобили вече не са необходими на Бюрото по защита и са прехвърлени на главния прокурор. А в писмо от 13 октомври самият главен прокурор казва, че те вече не са му необходими, защото е направена някаква преоценка."

С тези думи днеска Атанаска Дишева от ВСС буквално хвърли камък в блатото.

"Колеги, наивно е да се убеждаваме в нещата, в които се убеждаваме сега... Или правим опит да се убедим", каза с усмивка Дишева по повод заформилия се скандал с лимузините на Гешев.

Тя се сблъска със стена от защитници на прехвърлянето на имущество - от Бюрото по защита към прокуратурата, въпреки отсъствието на самия Гешев, който се оказа на посещение в Хага.

Това стана в рамките на точка от дневния ред, кръстена "Информация за движими активи, придобивани и прехвърляни за ползване от Бюрото по защита". Вносител бе Янаки Стоилов.

Малко предистория

От известно време правосъдният министър Янаки Стоилов, който е новият "стопанин" на Бюрото, прави къде по-директни, къде по-витиевати намеци, че има проблем с липсващо имущество при връщането на Бюрото за закрила на застрашени лица към МП (през 2014 г. по времето на Сотир Цацаров то бива преместено в обратната посока - от МП към главния прокурор, б.р.).

Вчера Гешев пък прати въпроса в КС, като смята, че първо - парламентът е надвишил правомощията си, и второ - че с имущество на съдебната власт може да се разпорежда само Пленумът на ВСС, всичко друго е вмешателство в независимостта.

Още през август 2020 г. столичният общински съветник Борис Бонев изнесе, че прокуратурата е поръчала два високопроходими автомобила по 410 конски сили (като той предполагаше цена "над 200 000 лв. всеки").

После се оказва финална цена от над 341 000 лв. бройката без ДДС. (явно затова и Дишева използва израза "около 500 000", макар че то е по-далеч от действителността, б.р.)

Както Клуб Z писа, цялата поръчка е спечелена от "Порше БГ" ООД, която се оказва и единственият участник, защото вторият е отстранен. 

Тогава - когато Гешев е още на месеци "служба", Бонев иронично написа:

"Няма да питам за какво са му на Главния прокурор 2 високопроходими автомобила за над 200 000 лв всеки. Явно пътищата до селата, в които бори битовата престъпност, са лоши. Но пък за този проблем може да арестува една друга мутра. Ако му разреши падишахът."

Де факто изнесеното днес от Дишева цитираше отговор на самия Гешев до ВСС и там станаха ясни подробностите за двата VW Туарег от най-новата -  трета генерация, с които главният прокурор се движи.

Именно чепатата съдийка разкри, че на 30 август - докато Гешев е в отпуск, но се явява и отговаря на въпроси в Парламента, негова заместничка прехвърля джипките на Прокуратурата на Република България, а пък на 13 октомври Гешев премисля и се отказва от тях.

"Няма да коментирам промяната в становището относно необходимоста на използване специално на тези два автомобила – в рамките на месец и половина е променено становището.

Подобно обяснение - опитвам се да бъда много деликатна - звучи... неубедително. Както и на останалите 18 автомобила, които са прехвърлени", иронично каза Дишева.

Тя открито се възпротиви и, че не може докато е в отпуска главният прокурор хем да упражнява част от своите правомощия, като е в НС, хем да прехвърля правомощия на заместник, който да се разпорежда с това имущество.

Подписи "на пожар" по време на междузаконието

Янаки Стоилов, също изнесе интересни данни - най-малкото забавни по отношение на действията на Прокуратурата - основен страж на законността.

Документирани са прехвърляния между момента на приемането на закона и влизането му в сила, каза днес Стоилов.

"Доста интензивно са преминали част от най-скъпите активи на Бюрото обратно в прокуратурата – за това става дума", каза той.

И припомни, че през 2014 г. при местенето на Бюрото от МП към прокуратурата пише, че били предадени 32 броя леки автомобили. Сега обаче в информацията си главният прокурор говори за 24 броя, обърна внимание Стоилов.

Към момента в неговото писмо се казва, че бюрото разполага с 29 автомобила. По данни на застрахователя са застраховани 37 автомобила, зачислени към Бюрото по защита - описани са в застраховките като автомобили на Бюрото по защита при главния прокурор", изброи правосъдният министър.

И най-интересната част: в Народното събрание законовите промени, с които Бюрото се връща към МП, биват окончателно приети на 15 септемвро. Законът е обнародван в Държавен вестник на 24-и и от 28 септември влиза в сила.

"Фактът, че е почнал интензивен процес на прехвърлянето на активи в дните след приемането на закона, е превратно упражняване на такава дейност – тези са държавни активи, те са предназначени да обслужват Бюрото", смята Стоилов.

С това той определено ядоса монолитната "стена" около главния прокурор, като му заявиха дори, че това не е вярно - защото заповедите били от по-ранни дати. Той обаче контрира, че фактически прехвърляния има дори на 28-и - деня на влизане в сила на разпоредбата. И това било документирано.

"Разбирам грижата на главния прокурор да се повиши материалният капацитет на Бюрото - в някаква част имуществото да бъде прехвърлено за нуждите на прокуратурата. Но са описани 15 автомобила, които със заповед на главнния прокурор преминават от автомобили на Бюрото - за нуждите на прокуратурата. Някои от тях са прехвърлени на датата 28-и - датата на влизане на закона в сила."

Стоилов даде да се разбере, че съществува списък с общо 60 позиции (металодетектори, компютърни конфигурации), които са били прехвърлени в този момент "на хожар". 

(Всъщност Бюрото по защита е третостепенен разпоредител на средства - то има само бюджетна сметка в бюджета на ПРБ - която е второстепенен разпоредител, б.р.).

Днес истински защитен вал скочи срещу Дишева и Стоилов - най-вече от прокурорската колегия, плюс наблюдаващия Боян Магдалинчев и Драгомир Каяджиков от съдийската. Основен (и прелюбопитен) аргумент бе, че към онази дата - когато Гешев вече е пред парламентарната комисия и яростно брани бюрото да остане към него, не се знаело дали то ще бъде прехвърлено. Та, откъде накъде Дишева знаела как ще постъпи българският парламента, че извеждала такива изводи за прехвърлянето.

Друга част от случката бе откровения гняв у "здравите сили" в Съвета -  защо изобщо се обсъжда тази информация и в каква правна процедура се намират в момента, че да говорят това. В тази посока се обявиха Огнян Дамянов, Евгени Иванов, Гергана Мутафова, плюс Драгомир Кояджиков от съдиите.

Кояджиков дори се ядоса - как така ще се приказват такива данни:

"Вие, когато си кореспондирате с различни държавни институции, всеки път ли информирате Пленума", нахока той представляващия Боян Магдалинчев.

Цялата работа се размина с познатото йезуитско - че Пленумът на ВСС "приема за сведение" изнесените данни.

Заслужава да се отбележи изводът и на Евгени Ивнов - един от най-сърцатите поддръжници на Гешев - че очевидно разпореждането е в правомощието на прокуратурата - "еми, възползвали са се"! И добави, че все пак на Бюрото сега "се връщат 29 автомобила, съвременни, нови".