Почти навсякъде "главният прокурор" се заменя с "министъра на правосъдието". А самото Бюро по защита - (неправилно наричано и "за защита на свидетели") става Бюро по защита на застрашени лица.

Това са някои от основните промени, които от днес вече са правен факт - публикувани са в новия брой на Държавен вестник.

Както е известно, "Бюрото", както го наричат "на галено" в системата на прокуратурата, търпя доста критики, а промяната на статута му бе една от малкото реални промени, които успя да доведе докрай в краткия си живот 47-ото НС.

Всъщност подразделението се "връща" там, където бе първоначално - в МП (отношение по темата взе преди няколко дни  в едно от своите живи включвания и експремиерът Бойко Борисов, който каза, че промените след него били само, че "взели Бюрото от Гешев и го дали на БСП", б.р.).

"Бюрото по защита е самостоятелна организационна структура - "Бюро по защита на застрашени лица" към министъра на правосъдието. Бюрото по защита е юридическо лице със седалище София. Министърът на правосъдието назначава ръководителя на Бюрото по защита и служителите в него по ред и начин, определени с правилника за прилагане на закона", пише в днешните промени.

В интерес на истината трябва да кажем, че небиещите на очи законови промени, които създадоха на практика боеспособна "държава в държавата", подчинена на един човек (сам по себе си напълно безконтролен), са факт не от Гешев, а от времето на Сотир Цацаров. Бюрото укрепна, бяха му дадени полицейски правомощия, от името му бе извадено "на свидетели", уж под благовидния претекст да пази и застрашени магистрати. И после Цацаров посочи Гешев еднолично за наследник на поста си...

Сега - ако се чете законовият текст, ще има Съвет по защита, който взима решения с 2/3 мнозинство вместо главния прокурор - дори и за разгласяване на операции.

Забележително е, че в сегашния вид на закона пишеше, че главният прокурор дори определя униформите на служителите. Сега това ще става чрез правилник.

Още един пример в досега съществуващата редакция (чл. 16а):

"Главният прокурор преценява дали показанията, обясненията или информацията на застрашеното лице са от съществено значение за наказателното производство и не допуска предоставянето или предоставя предварителна защита с разпореждане..."

(Това - на фона на любимата мантра на Гешев, че е просто един администратор и дори често не знаел подробностите по шумни дела, защото те били работа на наблюдаващия прокурор, б.р.).

Текстът сега става:

"Министърът на правосъдието не допуска предоставянето или предоставя предварителна защита с акт, който се изпраща на Бюрото по защита за изпълнение и изготвяне на становище относно необходимостта и възможността за включване в Програмата за защита.." и т.н. (очевидно е, че актът е доста по-чиста правна опция, която при това търпи и контрол, б.р.)

Промените, които от днес са факт, срещнаха яростна съпротива, освен от Бойко Борисов, от самия Иван Гешев при и около посещенията му в парламента (за единомислените "кафяви" медии - ясно, няма и защо да се споменава, б.р.). Той очерта апокалиптична картина - че всички служители ще напуснат и непременно ще се влеят в структури "за съжаление, извън държавните", като намекът беше ясен - за сенчестите структури. Не стана ясно тогава как е осъществявал кадровия подбор, щом е убеден. Но пък по повод "прибирането" в Бюрото на Андон Андонов - един от ръководителите на биячите-полицаи от МС, Гешев каза, че не е запознат с миналото на всеки.

С публикуването днес на законовите промени започва да тече тримесечния срок, в който структурата трябва да се трансформира от охраняваща свидетели, прокурори и следователи  само в Бюро по защита на застрашени лица.