Мъжът, задържан за убийството на петима души при стрелба с лък и стрели в норвежкия град Конгсберг, е 37-годишен датски гражданин. Той е приел исляма и още миналата година е имало основания да бъде смятан за радикализиран, каза на пресконференция, началникът на полицията Оле Северуд, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Жертвите му са четири жени и мъж, на възраст от 50 до 70 години, допълни Северуд. Има и двама ранени.

Атаките са продължили повече от половин час и са извършени в "обширен район" от Конгсберг, включително в магазин за хранителни стоки, съобщи в. "Афтенпостен", позовавайки се на полицията.

Норвежката информационна агенция NTB, цитирайки полицията, предаде, че заподозреният е използвал и други оръжия освен лъка и стрелите.

При задържането му се е имало "сблъсък" между полицаите и нападателя.

Двамата ранени са настанени в интензивно отделение. Единият е пострадал в супермаркета полицай, който не е бил на служба по време на нападението. По отзовалите се на сигнала полицаи е стреляно с лък.

Срещу заподозрения са повдигнати предварителни обвинения. Полицията смята, че нападателят е действал сам и не изключва терористични мотиви.

Органите на реда получили сигнал за нападението около 18.15 ч. вчера и арестували заподозрения около 30 минути по-късно.

Йонас Гар-Стьоре, който днес ще стане премиер на Норвегия, нарече нападението "ужасяващо".

Конгсберг е градче с 26 000 жители на около 66 километра югозападно от норвежката столица Осло.