На фона на епидемия от рансъмуеър атаки, тази седмица Съединените щати ще обсъдят стратегии за киберсигурност с 30 държави, но без ключов играч: Русия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Страната, която неволно или не, е дом на много от криминалните синдикати, които стоят зад кибератаките по света, не беше поканена на започващата днес двудневна среща, на която ще се разработват нови стратегии за борба със заплахата.

Очаква се, че по-голямата част от срещата ще се проведе при закрити врата. Участниците ще посещават виртуални сесии, водени от Индия, Австралия, Великобритания и Германия и ще се съсредоточат върху теми като развитие на устойчивост за отблъскване на рансъмуеър атаки.

Сред другите участници в срещата ще са Израел, ОАЕ, България, Естония, Франция, Доминиканската република, Мексико, Нова Зеландия, Сингапур и Кения.

Висш служител от американската администрация каза, че дискусиите отчасти ще се съсредоточат върху усилията за разбиване и съдебно преследване на мрежи за рансъмуеър атаки, като тази, която през май удари голяма американска компания, управляваща тръбопровод в САЩ. Атаката срещу "Колониъл пайплайн", която доведе до недостиг на гориво по източното крайбрежие на Съединените щати, беше приписана на базирана в Русия група киберпрестъпници.

Изключването от срещата на държава, която е толкова близко свързана със световния феномен на рансъмуеър атаките, отразява като цяло лошите отношения между Москва и Вашингтон.

Въпреки това, служителят, говорил при условие за анонимност, каза, че Съединените щати са използвали "специален канал", за да обсъдят киберсигурността с Русия.

Според правителството на САЩ плащанията на откупи заради рансъмуеър атаки в световен мащаб са достигнали повече от 400 милиона долара през 2020 г. и възлизат на 81 милиона долара през първите три месеца на 2021 г.