Русия e арестува Иля Сачков, изпълнителен директор на водещата компания за киберсигурност „Груп Ай Би“ (Group IB), по подозрение в държавна измяна и ще го задържи в ареста за два месеца, предаде днес Ройтерс, позовавайки се на съд в Москва.

Служители на реда са претърсили московските офиси на фирмата във вторник, съобщиха от компанията. Тя не коментира задържането. „Груп Ай Би“ е една от най-известните руски фирми за киберсигурност. Тя се занимава с разследване на високотехнологични престъпления и онлайн измами. Има клиенти по целия свят. Те включват банки, енергийни компании, телекомуникационни фирми и Интерпол.

Ройтерс посочва, че не е намерила адвокатът на Сачков и не било веднага ясно с какво са свързани обвиненията срещу него. Държавната измяна се наказва с до 20 години затвор. Подробностите за такива дела рядко излизат наяве изцяло поради секретността им.

Претърсванията в офисите нал „Груп Ай Би“ са започнали във вторник сутринта, като служителите на правоохранителните органи са ги напуснали вечерта на същия ден, се казва в изявление на компанията. В него се казва, че няма информация за причините за обиските.

Телевизионният канал РТВ1 съобщи, че Сачков е бил задържан във вторник, позовавайки се на източник в правоприлагащите органи. Кореспондент на телевизията съобщи също, че мъже влачат предмети от помещенията на група до паркиран отвън микробус.

„Груп Ай Би“ заяви, че всичките ѝ услуги продължават нормално и че сигурността на клиентските данни се осигурява от географски разпределената инфраструктура на компанията. Компанията заяви също, че работи за изясняване на ситуацията.

През последните години редица руски учени, военни и служители бяха обвинени в държавна измяна, защото са предавали чувствителни материали на чужди държави.