САЩ и западни съюзници официално обвиниха Китай в провеждането на масови кибератаки и по-конкретно в хакването на сървър на електронната поща на Microsoft Exchange през март 2021 г. Вашингтон твърди, че Пекин провежда съвместно операции с хакери за изнудване на компании, като поставя сигурността им под заплаха, предаде Асошиейтед прес.

В коментари за медиите, които може да влошат още повече вече обтегнатите отношения между двете сили, представител на администрацията на Байдън заяви, че "безотговорното поведение на Китай в киберпространството не отговаря на целта му да изглежда като отговорен лидер". Кибердейността на Китай е "тежка заплаха за икономиката и националната сигурност" на САЩ и техните съюзници, подчертава той, цитиран от Франс прес и БТА.

В понеделник "безпрецедентна група съюзници и партньори, включително ЕС, Великобритания, Австралия, Канада, Нова Зеландия и НАТО, ще се присъединят към САЩ, за да разкрият злонамерените действия на китайското министерство на сигурността". Те ще обвинят китайското правителство, че използва "престъпни информационни хакери", за да извършва кибератаки в целия свят, понякога "с цел лично облагодетелстване". Ще бъдат разкрити "50 от техните тактики, техники и процедури", добави той.

Тези кибератаки могат да имат за цел кражбата на данни или технологии, но има данни, че хакери, свързани с китайското правителство, са отправили към частни предприятия и искания за откуп на стойност милиони долари.

Кибератаките с цел откуп, при които данните на целта се зашифроват и се искат пари, за да бъдат дешифрирани, се извършват все по-често, като неотдавна техен обект станаха големи американски предприятия, припомня АФП.

В своето изявление САЩ и съюзниците им ще обвинят Китай за хакерската атака през март, насочена срещу услугите на приложението Exchange на Майкрософт, която засегна най-малко 30 000 организации.

Технологичният гигант вече обвини за кибератаката хакерската група "Хафниум", свързана с Пекин, припомня АФП.

Вашингтон и съюзниците му обменят технически съвети за противопоставяне на Китай в киберпространството и не изключват "други действия", за да го накарат да поеме отговорността, отбелязва Франс прес. 

Междувременно Министерството на правосъдието повдигна в понеделник обвинения срещу четирима китайски граждани, които според прокурорите са повели хакерска кампания, насочена към десетки компютърни системи на компании, университети и държавни структури. Лицата са обвинени в кражба на търговска тайна и поверителна бизнес информация.

За разлика от април, когато публичното сочене с пръсти срещу руски хакери беше съчетано с множество наложени санкции срещу Москва, администрацията на Байдън не обяви никакви действия срещу Пекин.

ЕС и НАТО предупредиха Китай

ЕС призовава Китай да пресече злонамерените дейности в интернет, извършвани от негова територия.

Това се казва в изявление на върховния представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Дипломат номер 1 на Брюксел изтъква, че проникването в сървър на „Майкрософт“ е засегнало сигурността и на европейските институции.

„По този начин хакери и до днес продължават да се възползват от това действие. Подобно безотговорно и вредно поведение доведе до значителни икономически загуби и има отражение за сигурността, икономиката и обществото“, допълва Борел.

Тези дейности могат да бъдат свързани с хакерски групи, известни като Advanced Persistent Threat 40 и Advanced Persistent Threat 31, и се извършват от територията на Китай с цел кражба на интелектуална собственост и шпионаж.

НАТО изрази готовност да използва всички свои възможности, за да възпира, защитава и противодейства срещу заплахите в интернет.

„С все по-голяма загриженост наблюдаваме, че киберзаплахите за сигурността на алианса са сложни, разрушителни и зачестяват“, се казва в съобщение на Северноатлантаческия съвет.

От пакта изтъкват, че атаките са насочени към важна инфраструктура и срещу демократичните институции на съюзниците.

Ответните действия ще бъдат срещу държавни и недържавни извършители, включително финансирани от държава.