Отговаря ли Мария Касимова-Моасе на конституционното изискване за кандидат за вицепрезидент?

Този въпрос смятат да поставят дори пред Конституционния съд опонентите на двойката Лозан Панов/Моасе. Причината - фактът, че журналистката е омъжена за французин и пребивава периодично във Франция, а според основния закон кандидатите и за президент, и за вицепрезидент трябва да са живели през последните пет години в България. 

Въпросът отговаря ли Моасе на изискването вече пълзи и в социалните мрежи, където различни хора прилагат математически умения, за да пресметнат времето, в което е живяла у нас, като тези сметки са базирани на нейни интервюта и публикации, в т.ч. в лайфстайл медии.

Какво казва конституцията?

Чл. 93, ал. 2 от конституцията посочва:

"За президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който отговаря на условията за избиране на народен представител и е живял последните пет години в страната."

А чл. 94 допълва:

"Вицепрезидентът се избира едновременно и в една листа с президента при условията и по реда за избиране на президент."

Което ще рече, че изискването за "уседналост" касае и двамата кандидати.

Какво вече е казал Конституционният съд?

Конституционният съд обаче вече се е произнасял по този въпрос. През далечната 2001 година, като искането за тълкуване е именно разпоредбата с изискването кандидатът за президент "да е живял последните пет години в страната". А решението гласи:

"Български гражданин, кандидат за президент "е живял последните пет години в страната" по смисъла на чл. 93, ал. 2 от Конституцията, когато фактически и трайно е пребивавал на територията на страната през повече от половината за всяка от петте години, предхождащи датата на избора."

Тоест във всяка една година от изминалите пет, Моасе трябва да е живяла в България повече от шест месеца.

Мария Касимова-Моасе: Трябва да свикнем вече, че сме свободни

Пред Клуб Z кандидатката за вицепрезидент коментира следното:

"През всичките тези години съм живяла дори повече от шест месеца всяка година в България, така че тези нападки са безпочвени. Съпругът ми Стефан имаше бизнес в чужбина, занимаваше се с отдаване на къща под наем в туристическия сезон и редовно пътувах, за да го виждам и да му помагам. Първо в Менорка, после във Франция. Но работата и децата ми бяха в България, така че не съм напускала трайно страната.

Малката ми дъщеря беше на 15 години, учеше в Американския колеж, грижех се за нея, присъствала съм дори на всяко тържество. Голямата бе вече на 21. Всеки месец преподавах своите курсове по етикет в България, плащала съм си данъците в България, така че няма как да бъда обвинена, че не съм била достатъчно дълго време в страната".

Моасе допълва, че най-дългият период, в който семейството не е успяло да се прибере в България е бил в началото на пандемията - два месеца. "Но от 18 октомври миналата година и Стефан се върна в България заради мен, така че сме и двамата постоянно тук", категорична бе тя.

"Да ме обвиняват, че съм живяла другаде постоянно, защото така са прочели в мой текст, е все едно да ме обвиняват, че и "Шато Лакрот" е мой и аз съм главната героиня от книгата ми.

Крайно време да свикнем с това, че сме свободни, че сме в Европейския съюз и можем да пътуваме свободно, да работим, да живеем, да се движим между държавите-членки напълно свободно и без ограничения", посочи в заключение тя.