Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Зад всеки успял мъж стои една жена. Тази максима ще се докаже на тези избори. Илиана Йотова пак е до Румен Радев, те вече са добър екип,изкараха един мандат без раздори. Това им дава малка начална преднина пред останалите.

Изненадата - проф. Анастас Герджиков, ректорът на СУ "Св.Климент Охридски",пък се комбинира с още по-голям сюрприз - полковникът от ВВС, бившата шампионка по плуване Невяна Митева. Майка на три деца и съпруга на Командос №1 ген.-майор Явор Матеев. 

Друга голяма изненада се появи в екипа на Лозан Панов - Мария Касимова-Моасе. Известна журналистка, с оригинален поглед към темите на деня. Също интересен тандем.

Изборите започват нестандартно. Особено откъм нежните половинки на президентското войнство.

Илияна Йотова - надеждата на българите в чужбина

Илияна Йотова

Илияна Йотова, кандидатът за втори мандат за вицепрезидент, е в привилегировано отношение спрямо останалите кандидати, защото за пет години вече показа как може да се изпълни със съдържание този пост. Всъщност след Ангел Марин и Маргарита Попова, които така и не успяха да покажат какво са свършили на поста, Йотова с доста голяма енергия се зае с различни каузи, най-голямата от които бе подкрепата за българските общности зад граница. 

Тя и екипът й изготвиха концепция за създаване на Български културен институт – институция за културна дипломация, за разпространение на българския език и за връзка с българските общности. Тази институция би трябвало да е нещо като Британския съвет, Гьоте институт или испанския “Сервантес”. Той би трябвало да поеме координацията на обучението по българси език в чужбина (което се движи в момента от Министерството на образованието и науката, но често българските училища зад граница със собствени сили набавят учебници и преподаватели), да поддържа връзките с организациите на българите и да издава бележки за произход (сега тази задача е на Държавната агенция за българите в чужбина, която е с тотално подронена репутация заради скандалите с процедурата по даване на гражданство), да организира културни събития (тази дейност е разделена между МВнР и неговия Държавен културен институт и Министерството на културата с неговите Български културни институти, като често двете ведомства работят абсолютно некоординирано, вместо да използват заедно и без това малките си бюджети за организиране на по-видими събития).

Йотова обиколи почти всички български общности в чужбина и се опита да покаже, че може да координира политиката в тази област. Заради противопоставянето между президентството и правителството обаче беше не възможно да се набележат общи действия, които да синхронизират държавната политика към диаспората ни. 

Кандидатката за втори мандат влезе на “Дондуков” 2 като представител на БСП, но успя да докаже, че може да излезе от тази кожа. През май т.г. например посети изложба за белогвардейците у нас и нарече решението на българското царско правителство да приюти в пределите на страната десетки хиляди руски емигранти, бегълци от болшевишка Русия, вечен урок по човечност. Което едва ли се е харесало на много симпатизанти на левицата. 

Йотова завършва българска и френска филология в Софийския държавен университет през 1989 г., а после бе репортер и водещ в БНТ. Специализира в Националната школа по администрация - Франция от 2007 г. и в Центъра по европейски науки, Страсбург. Между 2005 и 2007 г. бе депутат от БСП, а след това - евродепутат. По време на вицепрезидентския си мандат беше доста умерена и отказваше да влезе в остри противопоставяния, като намираше по-дипломатичен език да подкрепя позициите на президента Румен Радев. "Черна точка" в очите на мнозина беше колениченето пред руския патриарх Кирил, който се държа доста безцеремонно при посещението си  България. Йотова обясни поклона си като "поклон към историята на руската православна църква" и определи поведението на патриарха като "емоционална реакция, изразена по неприемлив начин".

Илиана Йотова е съпруга на проф. Андрей Йотов, един от най-добрите ортопеди в България. Двамата имат един син.

Мария Касимова-Моасе е гражданка на света с български паспорт

Мария Касимова-Моасе

В едно от първите си телевизионни интервюта като кандидат за вицепрезидент Мария Касимова-Моасе лично се погрижи в ефир да върви и превод на жестов език.

Достъпът на всички глухонеми хора до новини и информация е една от каузите, които Мария защитава от десетилетия. За интервюто тя се свързала с фондация „Заслушай се“ и поканила двама от преводачите им да я придружат. 

„Много мило ни стана, когато тя ни се обади и каза: „Аз съм свързана с каузата на глухите хора и държа да покажем уважение към глухата общност, така че ми се иска, когато давам интервю по телевизия да има превод от и на жестов език. Ще съдействате ли?“, написа във фейсбук Ашод Дерандонян от фондацията. 

„Ние веднага й отговорихме, че ще го направим и че ние държим на това да покажем силата на тандема от глух и чуващ преводач и че това е все още доста непознат подход за България. Тогава Мария каза – „Ами да, логично е. Това е езика на глухите хора и е редно информацията да бъде предавана от глухи хора. Изненадана съм, че все още не е практика тук в България... Давайте ни информация, образовайте ни, аз съм с вас и ще се борим да направим нужното това да се промени“. 

Мария Касимова-Моасе определено бе изненадващ избор за тандема с Лозан Панов, тъй като тя не е политическо лице. „Приех обаче, защото има много каузи, за които се боря и е редно не само да протестираме и критикуваме, а и при възможност да се заемем да вършим работа“, заяви тя след обявяване на номинацията си.

Мария е родена на 5 октомври 1969 г. в София. Дъщеря е на тонрежисьорката Сета Илиева и актьора от Сатиричния театър Хиндо Касимов.

Завършва българска филология в Софийския университет. Работи като журналист в Българската национална телевизия, вестниците „Стандарт“, „24 часа“, „Сега“, била е заместник-главен редактор на списание ELLE в България, главен редактор на списание „Капитал LIGHT“ и съосновател и главен редактор на списание НЕЯR.

От 2010 г. е на свободна практика и работи и като експерт по етикет и протокол, презентационни умения и комуникации. През 2017 година издава и първата си книга „Близки срещи със смесени чувства“. Година по-късно излиза романът „Балканска рапсодия“. От юли 2020 г. в платформата „Сторител“ може да се чуе комедийният аудиосериал „Записки от Шато Лакрот“. На сцената на „Хепи Сатира комеди клуб“ в София представя авторското си представление „Свободно падащи истории“.

Мария Касимова е омъжена за френския журналист Стефан Моасе. Има две дъщери. Ден след номинирането си тя публично обяви, че няма двойно гражданство и никога не е имала друго освен българското, живее в България и никога не е преставала да работи и да се интересува от всичко българско.

„Отгледана съм зад кулисите на Сатирата и в студиата на БНТ. Ходила съм на седмична ясла и на целодневна детска градина, което очевидно е формирало добри социални умения у мен и необходимост да съм сред хора. Цял живот исках да стана актриса и дори две седмици учих във ВИТИЗ кукловодство след тригодишно упорито кандидатстване. Но в крайна сметка се отказах от тази мечта в полза на българската филология и Софийския университет. Там срещнах страхотни преподаватели, изчетох велики книги и се научих да разбирам думите отвътре“, казва самата тя за себе си.

„Омъжена съм за мъж, в когото още съм влюбена. Най-големият ми житейски успех са двете ми дъщери. Говоря няколко езика, не всичките еднакво добре, но жадна, гладна и без подслон няма да остана. Обичам хората, обожавам приятелите си, най-щастлива съм, когато разказвам и виждам как историите ми се отразяват в очите на хората. Не ме е страх от смъртта, защото отвъд нея имам любими хора, които ще ме посрещнат. Не бързам за там обаче, защото тук имам още много работа, а и много ми харесва....“, споделя още тя.

Невяна Митева – полковник, майка на три деца, жена на командос №1

Невяна Митева

Невяна Митева – бившата шампионка по плуване, с над 200 медала в кариерата си, сега ще стартира във финала за президентската надпревара. Като вице на проф. Анастас Герджиков. Интересна двойка – интелектуалец и бойна, ама много бойна дама. Митева е майка на три деца, съпругът й е генерал-майор Явор Матеев, шефът на нашите комнадоси. Сигурно няма семейство в България, толкова високо поставено във войската.

Тя е в армията, защото, както го определя, „службата е любов и страст“. 

Благодарение и на нея жените в армията са вече 16%. Много добър процент спрямо другите страни членки НАТО. Това стана, докато Митева беше председател на Сдружението на жените военнослужещи (СЖВ). Не го казва, но мечтата й е да имаме вече жена генерал. „Това ще се случи. Имаме 15 полковника.“  

За Невяна Митева няма разлика между мъжа и жената в армията. Има дисциплина и порядки. Еднаквост. И дамите се справят достойно и напълно равнопоставено.

Митева е силна индивидуалност, но и отборен играч. В спорта (плуването) едни от ней-големите й постижения са в бътерфлая, но и в щафетата - там, където зависиш от останалите в отбора и те зависят от теб. Отборният принцип е основен за нея и в службата й в армията, където подчиняваш личната си амбиция на колективния успех. 

След като доста години полк. Митева беше председател на Сдружението на жените военнослужещи (СЖВ), тя отстъпи мястото на своя по-млада колежка, сега Митева е заместник-председател. По време на нейното председателство бяха направени промени в законодателството, които откриха пътя за повече равнопоставеност и разширено присъствие на дами в бойния строй. Вече не е екзотика да видиш жена военен пилот или дама командир на взвод, рота, батальон.  

 

Намери намери ли вече българската жена своето място в армейския строй, питат Невяна Митева от вестник „Българска армия“?

Колкото го е намерила, толкова и продължава да го търси все още, отговаря тя. Има за преодоляване стереотипи, които са залегнали дълбоко в нашето патриархално общество. И жените преодоляват всеки ден това отношение с работата и професионализма си.  Основанията на българката да участва във Въоръжените сили не са намалели, в това съм убедена. Предвид неосъвремененото заплащане на доходите на военнослужещите то даже процентно се засилва. Не е тайна фактът, че в професии, които са ниско заплатени, обикновено преобладават жените. Интересът не е стихнал, отварят се все повече специалности. 

Митева е сдържана, интервютата й са рядкост и предимно във военните медии. Тя смята, че ценно да работиш върху себе си, без да пречиш на другите.

 

Коментари

Трийте Зетори, трийте....

това не променя реалността. Червена зараза, фенка на педерастията и нормална жена!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.