Зад всеки успял мъж стои една жена. Тази максима ще се докаже на тези избори. Илиана Йотова пак е до Румен Радев, те вече са добър екип,изкараха един мандат без раздори. Това им дава малка начална преднина пред останалите.

Изненадата - проф. Анастас Герджиков, ректорът на СУ "Св.Климент Охридски",пък се комбинира с още по-голям сюрприз - полковникът от ВВС, бившата шампионка по плуване Невяна Митева. Майка на три деца и съпруга на Командос №1 ген.-майор Явор Матеев. 

Друга голяма изненада се появи в екипа на Лозан Панов - Мария Касимова-Моасе. Известна журналистка, с оригинален поглед към темите на деня. Също интересен тандем.

Изборите започват нестандартно. Особено откъм нежните половинки на президентското войнство.

Илияна Йотова - надеждата на българите в чужбина

Илияна Йотова

Илияна Йотова, кандидатът за втори мандат за вицепрезидент, е в привилегировано отношение спрямо останалите кандидати, защото за пет години вече показа как може да се изпълни със съдържание този пост. Всъщност след Ангел Марин и Маргарита Попова, които така и не успяха да покажат какво са свършили на поста, Йотова с доста голяма енергия се зае с различни каузи, най-голямата от които бе подкрепата за българските общности зад граница. 

Тя и екипът й изготвиха концепция за създаване на Български културен институт – институция за културна дипломация, за разпространение на българския език и за връзка с българските общности. Тази институция би трябвало да е нещо като Британския съвет, Гьоте институт или испанския “Сервантес”. Той би трябвало да поеме координацията на обучението по българси език в чужбина (което се движи в момента от Министерството на образованието и науката, но често българските училища зад граница със собствени сили набавят учебници и преподаватели), да поддържа връзките с организациите на българите и да издава бележки за произход (сега тази задача е на Държавната агенция за българите в чужбина, която е с тотално подронена репутация заради скандалите с процедурата по даване на гражданство), да организира културни събития (тази дейност е разделена между МВнР и неговия Държавен културен институт и Министерството на културата с неговите Български културни институти, като често двете ведомства работят абсолютно некоординирано, вместо да използват заедно и без това малките си бюджети за организиране на по-видими събития).

Йотова обиколи почти всички български общности в чужбина и се опита да покаже, че може да координира политиката в тази област. Заради противопоставянето между президентството и правителството обаче беше не възможно да се набележат общи действия, които да синхронизират държавната политика към диаспората ни. 

Кандидатката за втори мандат влезе на “Дондуков” 2 като представител на БСП, но успя да докаже, че може да излезе от тази кожа. През май т.г. например посети изложба за белогвардейците у нас и нарече решението на българското царско правителство да приюти в пределите на страната десетки хиляди руски емигранти, бегълци от болшевишка Русия, вечен урок по човечност. Което едва ли се е харесало на много симпатизанти на левицата. 

Йотова завършва българска и френска филология в Софийския държавен университет през 1989 г., а после бе репортер и водещ в БНТ. Специализира в Националната школа по администрация - Франция от 2007 г. и в Центъра по европейски науки, Страсбург. Между 2005 и 2007 г. бе депутат от БСП, а след това - евродепутат. По време на вицепрезидентския си мандат беше доста умерена и отказваше да влезе в остри противопоставяния, като намираше по-дипломатичен език да подкрепя позициите на президента Румен Радев. "Черна точка" в очите на мнозина беше колениченето пред руския патриарх Кирил, който се държа доста безцеремонно при посещението си  България. Йотова обясни поклона си като "поклон към историята на руската православна църква" и определи поведението на патриарха като "емоционална реакция, изразена по неприемлив начин".

Илиана Йотова е съпруга на проф. Андрей Йотов, един от най-добрите ортопеди в България. Двамата имат един син.

Мария Касимова-Моасе е гражданка на света с български паспорт

Мария Касимова-Моасе

В едно от първите си телевизионни интервюта като кандидат за вицепрезидент Мария Касимова-Моасе лично се погрижи в ефир да върви и превод на жестов език.

Достъпът на всички глухонеми хора до новини и информация е една от каузите, които Мария защитава от десетилетия. За интервюто тя се свързала с фондация „Заслушай се“ и поканила двама от преводачите им да я придружат. 

„Много мило ни стана, когато тя ни се обади и каза: „Аз съм свързана с каузата на глухите хора и държа да покажем уважение към глухата общност, така че ми се иска, когато давам интервю по телевизия да има превод от и на жестов език. Ще съдействате ли?“, написа във фейсбук Ашод Дерандонян от фондацията. 

„Ние веднага й отговорихме, че ще го направим и че ние държим на това да покажем силата на тандема от глух и чуващ преводач и че това е все още доста непознат подход за България. Тогава Мария каза – „Ами да, логично е. Това е езика на глухите хора и е редно информацията да бъде предавана от глухи хора. Изненадана съм, че все още не е практика тук в България... Давайте ни информация, образовайте ни, аз съм с вас и ще се борим да направим нужното това да се промени“. 

Мария Касимова-Моасе определено бе изненадващ избор за тандема с Лозан Панов, тъй като тя не е политическо лице. „Приех обаче, защото има много каузи, за които се боря и е редно не само да протестираме и критикуваме, а и при възможност да се заемем да вършим работа“, заяви тя след обявяване на номинацията си.

Мария е родена на 5 октомври 1969 г. в София. Дъщеря е на тонрежисьорката Сета Илиева и актьора от Сатиричния театър Хиндо Касимов.

Завършва българска филология в Софийския университет. Работи като журналист в Българската национална телевизия, вестниците „Стандарт“, „24 часа“, „Сега“, била е заместник-главен редактор на списание ELLE в България, главен редактор на списание „Капитал LIGHT“ и съосновател и главен редактор на списание НЕЯR.

От 2010 г. е на свободна практика и работи и като експерт по етикет и протокол, презентационни умения и комуникации. През 2017 година издава и първата си книга „Близки срещи със смесени чувства“. Година по-късно излиза романът „Балканска рапсодия“. От юли 2020 г. в платформата „Сторител“ може да се чуе комедийният аудиосериал „Записки от Шато Лакрот“. На сцената на „Хепи Сатира комеди клуб“ в София представя авторското си представление „Свободно падащи истории“.

Мария Касимова е омъжена за френския журналист Стефан Моасе. Има две дъщери. Ден след номинирането си тя публично обяви, че няма двойно гражданство и никога не е имала друго освен българското, живее в България и никога не е преставала да работи и да се интересува от всичко българско.

„Отгледана съм зад кулисите на Сатирата и в студиата на БНТ. Ходила съм на седмична ясла и на целодневна детска градина, което очевидно е формирало добри социални умения у мен и необходимост да съм сред хора. Цял живот исках да стана актриса и дори две седмици учих във ВИТИЗ кукловодство след тригодишно упорито кандидатстване. Но в крайна сметка се отказах от тази мечта в полза на българската филология и Софийския университет. Там срещнах страхотни преподаватели, изчетох велики книги и се научих да разбирам думите отвътре“, казва самата тя за себе си.

„Омъжена съм за мъж, в когото още съм влюбена. Най-големият ми житейски успех са двете ми дъщери. Говоря няколко езика, не всичките еднакво добре, но жадна, гладна и без подслон няма да остана. Обичам хората, обожавам приятелите си, най-щастлива съм, когато разказвам и виждам как историите ми се отразяват в очите на хората. Не ме е страх от смъртта, защото отвъд нея имам любими хора, които ще ме посрещнат. Не бързам за там обаче, защото тук имам още много работа, а и много ми харесва....“, споделя още тя.

Невяна Митева – полковник, майка на три деца, жена на командос №1

Невяна Митева

Невяна Митева – бившата шампионка по плуване, с над 200 медала в кариерата си, сега ще стартира във финала за президентската надпревара. Като вице на проф. Анастас Герджиков. Интересна двойка – интелектуалец и бойна, ама много бойна дама. Митева е майка на три деца, съпругът й е генерал-майор Явор Матеев, шефът на нашите комнадоси. Сигурно няма семейство в България, толкова високо поставено във войската.

Тя е в армията, защото, както го определя, „службата е любов и страст“. 

Благодарение и на нея жените в армията са вече 16%. Много добър процент спрямо другите страни членки НАТО. Това стана, докато Митева беше председател на Сдружението на жените военнослужещи (СЖВ). Не го казва, но мечтата й е да имаме вече жена генерал. „Това ще се случи. Имаме 15 полковника.“  

За Невяна Митева няма разлика между мъжа и жената в армията. Има дисциплина и порядки. Еднаквост. И дамите се справят достойно и напълно равнопоставено.

Митева е силна индивидуалност, но и отборен играч. В спорта (плуването) едни от ней-големите й постижения са в бътерфлая, но и в щафетата - там, където зависиш от останалите в отбора и те зависят от теб. Отборният принцип е основен за нея и в службата й в армията, където подчиняваш личната си амбиция на колективния успех. 

След като доста години полк. Митева беше председател на Сдружението на жените военнослужещи (СЖВ), тя отстъпи мястото на своя по-млада колежка, сега Митева е заместник-председател. По време на нейното председателство бяха направени промени в законодателството, които откриха пътя за повече равнопоставеност и разширено присъствие на дами в бойния строй. Вече не е екзотика да видиш жена военен пилот или дама командир на взвод, рота, батальон.  

 

Намери намери ли вече българската жена своето място в армейския строй, питат Невяна Митева от вестник „Българска армия“?

Колкото го е намерила, толкова и продължава да го търси все още, отговаря тя. Има за преодоляване стереотипи, които са залегнали дълбоко в нашето патриархално общество. И жените преодоляват всеки ден това отношение с работата и професионализма си.  Основанията на българката да участва във Въоръжените сили не са намалели, в това съм убедена. Предвид неосъвремененото заплащане на доходите на военнослужещите то даже процентно се засилва. Не е тайна фактът, че в професии, които са ниско заплатени, обикновено преобладават жените. Интересът не е стихнал, отварят се все повече специалности. 

Митева е сдържана, интервютата й са рядкост и предимно във военните медии. Тя смята, че ценно да работиш върху себе си, без да пречиш на другите.